пʼятниця, 15 грудня 2017 06:30

Сосна добре гріє, але з неї виділяється багато смоли

Автор: підготувала Валентина МУРАХОВСЬКА
 

— Із хорошими дровами не зрівняються ніякі пелети, брикети, солома чи сміття, — переконує 37-річний Максим Тодоренко з Вінниці. — Все це віддає тепло максимум півтори-дві години, а дубові поліна гріють до шести.

Три роки тому чоловік установив твердопаливний котел.

— Першої зими купив дрова за оголошенням в інтернеті, — згадує. — В нас дитина народилася, жінка просила зробити тепліше. Я кидаю оберемками, а воно палахкотить і не гріє. Машину дров спалили за півтора місяця, хоча планував топити всю зиму.

Максим їздив відпочивати в Карпати. Місцевий лісник навчив, як вибирати дрова.

— Соснові добре гріють, але з них виділяється багато смоли, що закоксовує димар і саму топку, — розповідає. — Ялинові — погані зовсім, не підходять для котлів. Їх не варто палити, бо доведеться міняти всю систему опалення. Дрова з бука, берези, ясена й ліщини важко розпалити, але вони можуть горіти сирі. Їх можна палити як у грубі, так і в котлах чи камінах. Вільха й осика горять майже без сажі. Це красиві дрова для каміна. Не тріскотять, полум'я рівне, на нього хочеться дивитися. Мають середню віддачу тепла. Із фруктових дерев можна палити яблуню й грушу, а вишня не підійде. Вона димить і дає мало тепла.

Зараз чоловік заготовляє дрова сам.

— Із лісниками домовляюся про дрова. Їдемо у ліс, вибираємо дерева, які я хочу. Ставлю свої позначки. Восени, коли рубаємо, беру саме їх. Вибираю граб. Складометр дуба коштує 700 гривень, а граба — 600. Тепла при спалюванні дає стільки ж. Дехто бере тріски, думає, що економить. Насправді палитиме їх пачками, а тепла не матиме.

210 кубометрів природного газу заміняє 1 складометр сухих дров твердих порід. При спалюванні дають стільки ж теплової енергії, як 210 л солярки чи 1000 кВт електрики.

60 годин витрачає одна людина, щоб порубати і скласти машину дров із дерев твердих порід.

4 кілограми дров треба заготовити для опалення 1 кв. м приміщення протягом місяця. На обігрів будинку площею 100 кв. м протягом чотирьох місяців слід запасти 1,6 т деревини. Це якщо користуватися сучасним енергоефективним твердопаливним котлом. Для обігріву будинку з пічним опаленням потрібно вдвічі більше.

Зараз ви читаєте новину «Сосна добре гріє, але з неї виділяється багато смоли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути