четвер, 09 червня 2011 00:45

Сороки роблять гнізда із фольги

У райцентрі Гайсин на Вінниччині неподалік райвідділення "Укртелекому" орнітологи знайшли на деревах два гнізда горлиць. Вони вимощені кольоровим телефонним дротом.

Через перехід птахів на штучний будівельний матеріал орнітологи ввели новий термін "екологічно пластичні" птахи. Це ті, які швидко адаптуються до змін у середовищі.

— "Екологічно пластичні" птахи роблять гнізда із м'якого дроту, синтетичного волокна, ниток і шматків целофану та ганчір'я. Сороки, граки, галки, круки, сойки і шуліки обирають шматки фольги й інші блискітки, — каже 33-річний Олександр Матвійчук, голова Українського товариства охорони птахів у Вінниці.

Шпаки, щоб знайти вовну для гнізда, можуть на льоту вискубувати шерсть із живих тварин. А чаплі будівельний матеріал крадуть із сусідського гнізда.

— Доки екологія не була засмічена пластиком, птахи будували житло з природних матеріалів. Найпопулярніше було кінське волосся. Пташки й зараз віддають перевагу якісним гніздам із натурального матеріалу. Тому, коли таких гнізд все менше, роблять спільну кладку яєць.

Особливо люблять нестися у спільне гніздо великі синиці. Часто вони зводять своє кубло зверху, як другий поверх. Тоді ті пташенята, що внизу, гинуть.

Усе частіше птахи в'ють гнізда у дуплах дерев. Першими їх займають дятли.

Зараз ви читаєте новину «Сороки роблять гнізда із фольги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути