вівторок, 30 липня 2019 07:15

Собором проводять екскурсії

У Вінниці почали проводити екскурсії у Спасо-Преображенському соборі. Досі був відкритий лише для прихожан. Екскурсія триває 1,5 години, вхід безкоштовний.

— Кожна людина може подзвонити у дзвони, — каже екскурсовод 25-річна Анастасія Стовпець. — Єдина вимога — робити це по черзі. Одночасні дзвони — це звук тривоги.

Свято-Преображенський кафедральний собор збудували домініканці 1779 року. Будівля в стилі бароко стоїть на вулиці Соборній, 23 — в історичному центрі міста, серед комплексу середньовічних фортифікаційних споруд, які складалися з монастирів єзуїтів, домініканців і капуцинів. До грудня 2018-го був головним храмом Вінницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату. З 2019 року перебуває під юрисдикцією Православної церкви України.

Екскурсії у храмі проводять двічі на день. Максимальна кількість учасників — 14. Бажаючі завчасно реєструються на сторінці в соціальній мережі "Фейсбук".

— Мало хто знає, що в соборі освячували Михайла Коцюбинського, Симона Петлюру. Тут були російські царі Микола І, Микола ІІ, — каже протодиякон 29-річний Владислав Демченко, секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Можна піднятися на дзвіницю, потрясти дзвони. Зайти у хорову залу та в каплицю, внутрішній двір. Побачити підземний храм, у якому проходить обряд хрещення.

Зараз ви читаєте новину «Собором проводять екскурсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути