вівторок, 22 листопада 2011 00:15

Собаки врятували 18 людей

— Людей урятували собаки. О другій ночі почали сильно гавкати, розбудили кочегара. Той вийшов, а там димить, — розповідає 50-річний Ігор Гнат, директор благодійного центру реабілітації для колишніх ув'язнених у місті Броди на Львівщині.

У ніч проти п'ятниці спалахнув гуртожиток притулку. Згорів за 20 хв. до приїзду пожежників. На той час там ночували 18 осіб. Вискочили на вулицю у піжамах. Гуртожиток старий, дерев'яний, збудований 1963 року.

Ігор Гнат створив центр соціальної адаптації для колишніх в'язнів 1994-го. Раніше на тому місці була ракетна база. Мешканці мають господарство — 10 корів, шість бичків і телят, 30 свиней, 50 гусей, курей, качок. Самотужки облаштували собі ферму, гуртожиток, упритул до нього — склад для зберігання білизни, одягу. Цей склад і загорівся. У центрі підозрюють, підпалили навмисно.

Весною на волю вийшов житель Бродівського району, що відбував покарання за підпал. Удома його не прийняли. Він звернувся до центру.

— Прийшов п'янючий, — каже Ігор Гнат. — А у нас це недопустимо. Не пити — головне правило наших підопічних. Я йому відповів: іди і доки не протверезієш, не приходь. Він у травні увірвався до наших хлопців з пляшкою. Вони дали йому копняка, бо в нас тут дисципліна. У той же вечір підпалив нам харчоблок — мали для продуктів окрему невелику будівлю. Вона згоріла дотла. Я тоді мусив відмовити багатьом людям у перебуванні в центрі, бо просто не було можливості готувати їжу для всіх. Ті 18 жителів, що залишилися, своїми силами досі будують харчоблок. Наробляться зранку до ночі. Тому сплять міцно. А охорони не маємо, бо чужі до нас не йдуть. Думаємо, склад підпалив той самий піроманіяк. Помстився.

У травні правоохоронці оголосили його в розшук. Досі не знайшли.

Жителі центру ночують тепер у недобудованому домі, який готували під пансіонат для людей похилого віку.

Зараз ви читаєте новину «Собаки врятували 18 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути