четвер, 02 грудня 2010 03:45

Що і на скільки подорожчає після прийняття Податкового кодексу

Що і на скільки подорожчає після прийняття Податкового кодексу

Президент Янукович наклав вето на ухвалений парламентом Податковий кодекс. Але якщо до нього не будуть внесені принципові зміни, то чимало що подорожчає.

Остання версія Податкового кодексу передбачає акциз на бензин 50 коп. з розрахунку на 1 л. Крім того, Міністерство палива та енергетики заявило, що подало на розгляд Кабміну пропозицію стягувати збір з імпортних нафтопродуктів — 120 євро за 1 т.

— Це означає, що з'явиться ще один податок, який включать у собівартість пального, — каже 34-річний Сергій Куюн, керівник консалтингової агенції "А-95". — По-друге, бензин вітчизняного виробництва коштуватиме, як і завізний, бо наші виробники завжди підганяють ціну до європейської вартості. Це ще "плюс" 1 гривня на літр. Виходить, ціна літра бензину зросте на 1,5 гривні — до 9,5.

Подорожчання пального призведе до зростання вартості транспортних перевезень. Підняття цін провокуватимуть й інші положення кодексу.

— Дрібні підприємці повинні будуть реєструватися товариствами з обмеженою відповідальністю. Це в першу чергу вдарить по тих, хто експлуатує власне авто, — вважає 31-річний Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень. — Вони будуть змушені брати на роботу бухгалтера, подавати податковій сувору звітність.

Подорожчання пального спровокує зростання цін на товари першої необхідності.

Наслідки цього одразу побачимо на базарах, вважає віце-президент Спілки аудиторів Михайло Кропивко, 45 років:

— Вартість продуктів і товарів першої необхідності зросте на 30–40 процентів. Зараз м'ясо коштує 55 гривень, а буде 70.

Через жорсткий податковий тиск кількість приватних підприємців скоротиться з 2 млн осіб до 700 тис., прогнозує Кропивко:

— Безробітні змушені будуть піти на біржу праці. Ті, які втримаються на ринку, автоматично стануть платниками податку на додану вартість і підвищать ціни на свої послуги на 20 відсотків, а на товари — щонайменше на 30.

Згідно з кодексом, збільшать акцизи на цигарки і алкоголь.

— В цілому сигарети подорожчають на 50 копійок, — говорить Олександр Жолудь. — На стільки ж виростуть ціни на вина й горілку.

Зараз ви читаєте новину «Що і на скільки подорожчає після прийняття Податкового кодексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути