Ексклюзиви
середа, 18 жовтня 2017 06:30

Смолоскипну ходу охороняли поліцейські на конях

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Марш Героїв пройшов центральними вулицями Києва 14 жовтня, на Покрову. Учасники палили фаєри, факели. Кричали проукраїнські лозунги. Марш завершився на Контрактовій площі
Марш Героїв пройшов центральними вулицями Києва 14 жовтня, на Покрову. Учасники палили фаєри, факели. Кричали проукраїнські лозунги. Марш завершився на Контрактовій площі

— Раніше в Києві боялися маршів зі смолоскипами. А тепер люди усміхаються, — каже колишній народний депутат від "Свободи" 41-річний Ігор Мірошніченко. 14 жовтня біля пам'ятника Тарасові Шевченку, чекає на початок маршу Героїв. Присвячений 75-й річниці створення Української повстанської армії та захисникам держави.

Ходу організували партія "Свобода", активісти організацій "Національний корпус" і "Правий сектор".

Біля монумента Кобзарю в парку ім. Тараса Шевченка облаштовують сцену, збираються понад 10 тис. людей. Багато приїхали з областей. Частині організатори роздають саморобні смолоскипи. Ще кілька тисяч фабричних факелів підвозять активісти.

Виступають до 40 спікерів — депутати, ветерани УПА та активісти.

— У свій час українські націоналісти притиснули президента Ющенка, який підписав указ про присвоєння звання Героїв України Роману Шухевичу і Степану Бандері, — каже лідер об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок, 48 років. — Режим Януковича різними махінаціями ліквідував це рішення. Теперішній президент зобов'язаний відновити справедливість.

Хода починається близько 18:00, з двогодинним запізненням. Колона рушає з парку на вулицю Хрещатик. Люди несуть українську символіку, прапори УПА. Скандують: "Слава Україні — героям слава", "Слава нації — смерть ворогам", "Бандера, Шухевич — герої України". Попереду йдуть правоохоронці у броні та зі щитами. За ними — поліцейські на конях. Між натовпом ходять полісмени у синіх накидках. Належать до антиконфліктних груп поліції та СБУ, що були сформовані нещодавно.

Дорогою до Майдану учасники ходи палять фаєри, смолоскипи.

— Цікаве дійство. У нас так само ходять, але на Новий рік, — каже китаєць Юлі Дже, 23 роки. Знімає марш на телефон із ресторану. — Замість факелів, ми стріляємо феєрверками.

Навпроти алеї Героїв Небесної сотні хода зупиняється. Хвилиною мовчання учасники вшановують Небесну сотню та загиб­лих у війні з Росією. Приспускають прапори, читають молитву.

На Хрещатику запалюють смолоскипи. Хода рушає до Європейської площі, Володимирським узвозом — на Поділ.

На Контрактові площі встановили сцену, де починається концерт. Але на нього залишаються кияни. Ті, хто приїхав із регіо­нів, поспішають до автобусів. Їдуть додому.

Ніяких інцидентів не зафіксували, кажуть у поліції. У соцмережах кілька водіїв поскаржилися, що від фаєрів постраждали їхні авто, що були припарковані на Хрещатику та вул. Сагайдачного.

Захопили вертолітний майданчик Януковича

17 жовтня представники "Національного корпусу", "Свободи" та "Правого сектора" захопили будівлю біля вертолітного майданчика екс-президента Віктора Януковича на Парковій дорозі в Києві.

Не підуть звідти, доки влада не поверне будівлю в державну власність, кажуть. Вимагають провести відкритий конкурс на цільове призначення споруди, провести незалежну та відкриту оцінку всього комплексу.

4 серпня столичний Апеляційний суд наклав арешт на землю та будівлю вертодрому. Його відкрили 6 червня 2012 року на даху бізнес-центру. Ним мав користуватися Віктор Янукович. Сьогодні тут є кілька дорогих ресторанів.

Зараз ви читаєте новину «Смолоскипну ходу охороняли поліцейські на конях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути