пʼятниця, 14 вересня 2012 00:45

Слабошпицький видав книжку про українські поразки

— Якби українці витрачали скільки зусиль на розбудову держави, як на протистояння між собою, то Україна була б зовсім іншою. Бо зараз це не країна. Це невизначена територія під впливом Росії, — каже письменник 66-річний Михайло Слабошпицький у книгарні "Є" біля столичної станції метро Золоті ворота. У вівторок увечері він презентує свою нову книжку "Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші".

У приміщенні понад 100 людей. Серед них голова Спілки письменників Віктор Баранов, поет Дмитро Павличко, директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка Микола Жулинський.

— Моя книжка про українські поразки. У ній поразка Леонтовича, Самійленка, Винниченка спричинені поразкою України в боротьбі за державу, — каже письменник. — Зараз в Україні схожа ситуація.

У романі автор розповідає про події початку ХХ ст. від імені Михайла Коцюбинського, Володимира Винниченка, Володимира Самійленка та інших постатей. Писав його п'ять років, матеріали збирав близько 10.

— Я навіть зробив для кожного героя свій словник. Розробив його на основі листів та архівних документів. Тому читачі зможуть найбільш реально уявити українську інтелігенцію початку ХХ сторіччя, їхні настрої та прагнення.

Після презентації 72-річний Микола Жулинський потискає руку автору.

— Думаю, книжка буде цікавою студентам, — каже академік. — У ній є багато фактів, про які раніше не було відомо. Коцюбинського можна побачити не лише як письменника, а і як людину. У нього була коханка Олександра Аплаксіна. Вона — звичайна непримітна дівчина. Там добре описано про синів Коцюбинського. Вони перейшли на бік більшовиків, а потім і загинули від них.

Новинку продають за 98 грн.

Зараз ви читаєте новину «Слабошпицький видав книжку про українські поразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути