Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2020 00:11

Шкіл не відкриють у червоних зонах

Близько 3,9 млн учнів підуть до школи 1 вересня. Закладів не відкриють у населених пунктах із високою кількістю хворих на коронавірус. Такі міста, села й селища потраплять до червоної зони. Навчання відбуватиметься дистанційно.

У школах жовтої та зеленої зон учителі та учні мають дотримуватися дистанції. У жовтій - педагоги викладатимуть у захисних екранах.

При вході мірятимуть температуру, стоятимуть антисептики. Без масок ходити коридорами зможуть учні 1-4 класів. Якщо школяр захворіє на коронавірус, увесь клас відправлять на самоізоляцію.

Розподілятиме школи по карантинних зонах Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки. Оцінюватимуть ситуацію кожні два тижні. Щоб населений пункт перевели в жовту чи зелену зону, необхідно, аби там заповнюваність лікарень не перевищувала 50% і робили мінімум 24 тести на кожні 100 тис. населення.

Міністерство охорони здоров'я перевірятиме заклади на дотримання карантинних вимог.

- До навчального року в умовах обмежень більшість шкіл не готові, - каже експерт з освіти 47-річний Микола Скиба. - За канікули матеріально технічна база не зміцнилася, бо не було потрібного фінансування. Формати поєднання дистанційного і традиційного навчання не розроблені. В рекомендаціях міносвіти йшлося про можливе навчання в кілька змін. Але лише 9 відсотків шкіл можуть це реалізувати. Для кількох змін потрібна достатня кількість учителів, гарна зарплата, додаткові приміщення. Тому лишилося два варіанти: дистанційна освіта або традиційні уроки.

Віддалене навчання потрібно розвивати.

- Варто поєднувати з традиційною, - продовжує Скиба. - Вчителі мають уміти працювати із запитами учнів, які до нього вже подивилися і освоїли певну інформацію та готові розв'язувати задачі. Педагог має стати наставником, який допомагає, а не бути транслятором фактів і контролером.

Пандемія коронавірусу не вплине на якість освіти.

- Добротне навчання - це навички, а не просто знання фактів і невміння їх застосувати. На жаль, у школах цього не вчили і до карантину.

Зараз ви читаєте новину «Шкіл не відкриють у червоних зонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути