середа, 23 листопада 2011 00:45

Скіфського меча в музей приніс невідомий

Скіфський меч-акінак невідомий чоловік здав у історичний музей райцентру Кам'янка на Черкащині. Розповів, що річ знайдено на території Кам'янського району. Зброю датують V–VI ст. до нашої ери.

— Чоловік приніс меч до мене в кабінет, назватися не захотів, — розповідає директор музею 42-річний Юрій Ляшко. — Можливо, він один із чорних археологів. Ця річ в історичному плані безцінна. А на антикварному ринку коштує кілька тисяч гривень. Він зроблений із заліза. Дивовижно добре зберігся. Мечі-акінаки в українських музеях можна на пальцях однієї руки перерахувати. І то, сумніваюся, що десь ще є в такому стані.

Юрій Ляшко виймає меч із сейфа. Він подібний на кухонний ніж завдовжки — 44,5 см, вага — 360 г.

— Виготовлений за зразком давньогрецьких мечів-махайрів. Але вигнутий і заточений, як серп. У греків були рівні й гострі з обох боків. Скіфи ж заточували так, щоб від удару була глибшою рана. Мечів великих, як у кіно показують, тоді не виготовляли.

На території Кам'янського району досліджено понад 300 поховань скіфської доби. На думку археологів, цей меч знайдений не в них.

— У похованнях добре зберігаються лише золоті речі, — пояснює історик. — А залізні іржавіють через вплив розкладених тіл.

Я здавав цей меч на дослідження в Інститут археології Національної академії наук. Там підтвердили його автентичність, він справді скіфський. Також спеціалісти визначили, що перебував тисячі років у глинистому ґрунті. Можливо — на пагорбі, тобто у сухому місці. Встановили, що руків'я виготовлене з високоякісної сталі, а лезо — з крицевого заліза, менш якісного.

— Скіфи виготовляли так зване крицеве залізо з болотної руди, — говорить 47-річний Владислав Чабанюк із Тальнівського музею-заповідника трипільської культури на Черкащині. — Це залізо мало великий уміст вуглецю, тобто має виражені ознаки чавуну, крихкіше за сталь. Виплавляли його у глиняних печах за допомогою деревного вугілля з дуба, граба. Клали шар висушеної болотної руди, шар вугілля, і так кілька разів. Під час розкопок поховань скіфської доби в Тальнівському районі вдалося знайти лише металеві наконечники до стріл. Той меч — унікальна знахідка.

Рибалка знайшов меч часів князя Святослава

21 листопада в запорізькому Національному заповіднику "Хортиця" показали меч, якому понад тисячу років. Старовинну знахідку минулого тижня виловив у Дніпрі 40-річний рибалка.

— В пресной воде прекрасно сохранился метал, хотя предмету тысяча сто лет, — каже 40-річний Максим Остапенко, генеральний директор заповідника "Хортиця".

Цей меч — варязького типу, бойовий. Має схожість із мечами, які знаходили в північній Норвегії. У древні часи такі носили тільки князі та високопоставлена дружина. Завдовжки 96 см. Прикрашений сріблом та жовтим металом. Яким саме — досліджують науковці.

— За рівнем обробки, це один з найкращих зразків того часу, — розказує Максим Анатолійович. — Імовірно, пов'язаний із загибеллю 972 року в порогах Дніпра київського князя Святослава Ігоревича.

У заповіднику кажуть, що швидше за все, місце знахідки є і місцем смерті князя Святослава.

— Меч знайдений без піхов, тобто в бойовому стані. В цей час князь міг битися. Меч упав на дно. Через те, що тяжкий, не пересунувся.

Реставрацію меча хочуть завершити в травні-червні 2012 року. Тільки після цього його виставлять у музеї. В антикварних каталогах мечі того часу коштують від $5 до $15 тис.

Богдана ЄВСЄЄВА

 

Зараз ви читаєте новину «Скіфського меча в музей приніс невідомий ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути