вівторок, 20 червня 2017 07:30

Сироватку проти ботулізму можуть надати як гуманітарну допомогу

В українських лікарнях немає сироватки проти ботулізму. До 2014 року препарат надходив із Росії. Термін його реєстрації збіг. Перереєстрація не відбулася. Бо не надали сертифікати, що відповідали б вимогам Міністерства охорони здоров'я.

За останні три місяці на ботулізм захворіли 62 українці. Дев'ятеро померли. Більшість постраждалих вживали в'ялену рибу. Найчастіше заражений товар постачали зі Світловодська Кіровоградської області. У Києві вже вилучили понад 1500 кг продукції цього виробника.

— Із сироваткою — суперпроблема. Ми можемо використовувати лише зареєстровані ліки. На сьогодні жодного такого препарату в Україні немає, — говорить заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Оксана Сивак, 43 роки. — Усі перемовини з виробниками закінчилися без успіху. Виробникам постачати препарати невигідно. Маємо домовленості з міжнародними організаціями щодо гуманітарної допомоги сироватками проти ботулізму. Просимо якнайбільше доз, можливо, декілька сотень.

Ще одна причина спалаху ботулізму — повна відсутність контролю за виробниками рибної продукції з боку контролю­ючих органів.

Вакцину від ботулізму родичі хворих купують через інтернет або за кордоном. Ампула вартує до 3 тис. грн. Доставляють протягом двох діб. Є польського та російського виробництва.

Прояви ботулізму, як правило, з'являються протягом доби після вживання зараженого продукту. Біль у животі та блювання лікарі відзначають лише у третини пацієнтів. Серед основних симптомів — туман перед очима, косоокість, слабкість у м'язах, сонливість. Є проблеми з вимовою. Смерть настає через параліч органів дихання.

Зараз ви читаєте новину «Сироватку проти ботулізму можуть надати як гуманітарну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути