середа, 17 жовтня 2018 05:35

"Сирами і ковбасою Росія на півострові завжди не рясніла. Але їх стало набагато менше"

Автор: WWW.TWITTER.com / КРИМСЬКИЙ БАНДЕРОВЕЦЬ
  Рулони туалетного паперу виставили у холодильниках супермаркету в окупованій Євпаторії. Зверху на полицях розмістили десятки упаковок однакового майонезу
Рулони туалетного паперу виставили у холодильниках супермаркету в окупованій Євпаторії. Зверху на полицях розмістили десятки упаковок однакового майонезу

В анексованому Криму відкрили рух для вантажівок по Керченському мосту 1 жовтня. Окупаційна влада обіцяла, що після цього завозитимуть на півострів більше товарів із Росії. Це мало б знизити ціни. Вони вдвічі вищі, ніж в Україні та РФ.

Відкриття руху не здешевило продукти. Кримчани жаліються на пусті полиці.

— Асортимент продовольства обмілів. Сирами і ковбасою Росія на півострові завжди не рясніла. Але і без того мізерних поставок стало набагато менше, — каже 48-річна Віра Левкович із Сімферополя. — Пропагандисти хваляться, що пішли сотні фур до Криму через міст. За ніч сотні вантажних машин? Це ж як треба завалити ринки продукцією? Я чомусь одразу подумала про військові вантажівки. Ціни, звичайно, не знизяться. Зате підприємці після "рясного" на туристів сезону знизили зар­плати працівникам.

Рух вантажівок по Керченському мосту здешевлює доставку на 10–15%.

— Але 70 відсотків вантажів — це ввезення, — говорить екс-міністр транспорту окупованого Криму 40-річний Анатолій Цуркін. — Через велику кількість порожніх фур на виїзд — доставка невигідна. Фура заробляє, доки їде. Ніхто не втрачатиме три-чотири дорогоцінних дні на навантаження в Криму. Простіше швидко повернутися порожняком у Краснодар, завантажитися там і поїхати, наприклад, до Москви.

Продукти до анексованого півострова доставляють через посередників.

— Ціни штучно завищені, і в Крим напряму продукти не завезуть, а тільки через Краснодар, — каже кримчанин Микола Тропинін. — Усі знають, що там — сільськогосподарська і м'ясна біржі. У Крим нікого не пустять із дешевим товаром. У Чувашії картоплю з поля беруть по 5 рублів (2 грн. — ГПУ), а довести до Криму — ще 2 рублі зверху. Але навіть по 15 рублів (6,15 грн. — ГПУ) — такої ціни немає в Криму.

— Я порівняла покупки, на які колись витрачала 100 гривень — то зараз 1 тисяча рублів (419 грн. — ГПУ), — говорить 30-річна Катерина Горєлкіна з Сімферополя. — Раніше тисяча гривень — це зараз 10 000 рублів — 4131 гривня. Підрахували з чоловіком — на місяць потрібно 100 тисяч рублів (41,9 тис. грн. — ГПУ), щоб дозволити собі всього по мінімуму.

Із 7 жовтня подорожчав хліб і хлібобулочні продукти на 10–15%. Ціна зросла через засуху — на півострові втратили 48% урожаю ­зернових.

— Зерно — це сировина для вирощування птиці. Тобто курятина пішла вгору вже на 5 відсотків, — каже 37-річний Андрій Олександров, кримський експерт ринку продовольчих товарів. — Далі поповзли вверх ковбаса, макаронні ­вироби. А також різні булочки, ціни на які не регулюють. За різними групами ­подорожчання становить від 5 до 10 відсотків — усюди, де використовують зерно чи борошно.

Звільнять 323 працівники переправи

1 жовтня зупинила роботу Керченська переправа. Раніше поромами доставляли людей і товари з Криму до Росії. Звільнять 323 працівники переправи із 684.

— Роботу припинили через відсутність завантаження. Всі пороми стоять, — каже 42-річний Олексій Волков, генеральний директор компанії "Кримські морські порти". — Ні пішоходів, ні легкового транспорту, ні автобусів — нічого немає. Власники планують продавати пороми.

Судна працюють тільки на лінії порту, через яку транспортують ­бензовози.

Зараз ви читаєте новину «"Сирами і ковбасою Росія на півострові завжди не рясніла. Але їх стало набагато менше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути