вівторок, 04 червня 2013 06:00

Сімох людей покалічив буревій

Майже 3 тис. дерев повалив в Одесі буревій із дощем і градом ввечері 31 травня. Швидкість вітру сягала 31 м/с, тоді як під час звичайної грози — 20 м/с. За 18 хв. попадали лінії електропередач, трамвайні та тролейбусні кабелі, залізобетонні стовпи, зруйнувані деякі газопроводи.

— Нашу любимую сливу переламало пополам. Последний раз видел такое в 1970-х в феврале. По дороге вода, словно в речке, текла, стоки не справлялись. Соседям машины перебило, — розповідає в понеділок одесит 47-річний Олександр Голищенко. Живе у приватному секторі на вул. Платанова.

На пляжі "Ітака" в море знесло намети, матраци, зруйнувало літнє кафе. На "Аурі-О" ураган знищив рятувальний пост.

36 людей звернулися по допомогу до лікарень, сімох госпіталізували. Загинув 48-річний Євгеній, його вдарило струмом у дворі будинку на вул. Педагогічній, 18.

— Евгений возвращался домой после рыбалки. Машину оставил на стоянке через один дом. Ветер оборвал провода, один упал в лужу.

— Она очень большая, обойти нельзя было. Провода Евгений не заметил, все было серым. Его убило током. Он был хорошим человеком. Работал на рынке "7-й километр" частным предпринимателем, — розповідає сусід 40-річний Олексій. — На машину в нашем дворе упало дерево в несколько обхватов.

— Мы стояли в пробке на Французском бульваре, когда начался дождь. ''Ну, падает,  пусть падает'', — сказала жена и в этот момент нам на крышу валится ветка толщиной с кулак, — згадує Віктор Яковенко, 35 років. — Люк пробило, стекло на головы посыпалось. Я немного руку порезал. 3-летний ребенок ехал на заднем сидении, очень испугался. Теперь боится в машину садиться. Пришлось утром вести пешком в садик.

— Мы возвращались с другом от общежития девушек. Ветер просто рвал все. Сперва забежали в палатку с пивом — ее снесло. Потом пролезли в какой-то подъезд дома, — розповідає 23-річний Ілля Верет. — На наших глазах ветка ударила женщину в спину. Мы ей помогли встать.

Уночі над ліквідацією наслідків негоди працювали рятувальники, енергетики та служба газу. Запропонували свою допомогу підрозділи Міністерства оборони і міліція. Комунальні служби чистити місто почали вранці.

Мер Олексій Костусєв під час урагану був у нічному клубі. Фото з усміхненим градоначальником виклали в соцмережі "Вконтакте". Користувачі стверджують, що до нього постійно телефонували з повідомленнями про стихійне лихо, але з клубу він пішов о четвертій ранку. Губернатор Едуард Матвійчук написав на Костусєва доповідну на ім'я президента, звинувачує мера в бездіяльності.

В Одеському ботанічному саду ім. Мечникова підрахували, що ураган вирвав дерев-експонатів на 5 млн грн. Знищені 120-річна ялиця грецька, 150-річний дуб, атласький і ліванський кедри, бундук дводомний, сосна чорна, модрина європейська, кипарис Арізона, ялиця нумідійська тощо.

Розпиляні на вулицях дерева звозять на майданчики комунального підприємства "Міськзелентрест". Узимку ними опалюватимуть теплиці. Частину продадуть по 500 грн за куб.

— Над нашою територією проходив холодний фронт, і ми прогнозували, що десь будуть катаклізми. Але прорахувати, де саме, неможливо. Ураган трапляється там, де холодні маси повітря з моря зустрічаються з теплими із суші. Того дня ці умови склалися в Одесі, — каже Валентина Лащенко з Гідрометеоцентру.

В області без світла залишився 261 населений пункт. У чотирьох селах відключили газ.

Зараз ви читаєте новину «Сімох людей покалічив буревій ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути