пʼятниця, 25 січня 2008 07:05

Січень 2008-го став найтеплішим за 126 років

Минулого вівторка в Києві зафіксували найвищу середньодобову температуру повітря в січні за останні 126 років. Вона становила +5,6°C.

— Така погода мала би бути на початку квітня, — каже директор метеорологічної станції Центральної геофізичної обсерваторії Києва Олександр Косовець, 56 років. — А в січні середня температура —  мінус 5–6 градусів.

Учені з обсерваторії зазначають, що зміни у кліматі — наслідок глобального потепління.

— Температура щороку зростає. Наприклад, минулий рік  на 2 градуси тепліший за 2005-й. Хоча якісь місяці були холоднішими. Головне, середня температура за 10 місяців вища, ніж торік, — пояснює Олександр Косовець.

Олексій Пасюк із Національного екологічного центру України пояснює, що через потепління поступово зміщаються кліматичні пояси. Через це в Україні найближчими роками будуть посухи, бурі, вітри, повені.

— Людям доведеться замість пшениці вирощувати тютюн, — говорить науковець. — Через зміну океанічних течій неякісною стане вода. У країнах Азії за неї битимуться, як тепер за нафту. Через спеку в нас може спалахнути холера.

Агроном Володимир Єремчук, 51 рік, додає, що теплі зими несприятливі для озимих культур.

— Якщо десять років тому взимку було багато снігу і мінус 20, то тепер ні снігу, ні морозу немає, — зауважує він. — Плюсова температура — рослина розпускається. Потім різко мороз — і вона може пропасти. Два-три сильні температурні перепади — і гине 15 відсотків урожаю. Якщо такі зими будуть і надалі, доведеться нам вирощувати кукурудзу, сою та яру пшеницю. Лише вони люблять м"який клімат. Або банани.

Через стрибки температури навесні пропадають і фруктові дерева.

— А через перенасичення землі вологою гинуть тварини, — пояснює науковий співробітник організації "Селта" Сергій Прокопенко. — У Білоцерківському районі Київської області через це вже немає сусликів. Вони не переносять стільки вологи. Через зміну температури води може загинути і риба, бо метатиметься з місця на місце. Птахи вже перелітають на інші місця. От лелека у Криму ніколи не водився, а тепер є. Бо тут болота з"явилися.

Прокопенко зазначає, що через глобальне потепління в Україні зміщується погода:

— У Києві нині такий самий клімат, як на Поліссі колись був. А київський клімат перемістився на південь. Тепер він десь в Умані. А все тому, що колись осушували болота на Поліссі. Тепле повітря піднялося вгору і пропустило на Центральну Україну холодні повітряні маси з Балтики.

Основною причиною глобального потепління вчені називають парниковий ефект. Наша держава сьогодні посідає 10-те місце у світі за викидами парникових газів після США, Росії, Японії, Німеччини, Канади, Великої Британії, Франції, Італії та Австралії.

У Тихому океані тоне країна

Через глобальне потепління на Землі підвищується рівень океану. Острівна держава Тувалу, що розташована між Австралією та Гавайськими островами, за 50 років може повністю затонути.
Тувалу стоїть на дев"яти островах і має площу 29 кв. км. Це одна з найменших країн світу. Її найвища точка має 5 м над рівнем моря, а більша частина території ледве піднімається над водою. На острові живуть 11 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Січень 2008-го став найтеплішим за 126 років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути