вівторок, 01 серпня 2017 07:55

Серпень буде спекотний

Автор: www.vk.com
  Вихідними епіцентр стихії був у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Містом пронісся ураган, випав град завбільшки з перепелине яйце. На фото — фіранки з осель вітром розносило околицями міста. Деякі зачепилися за обірвані електродроти
Вихідними епіцентр стихії був у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Містом пронісся ураган, випав град завбільшки з перепелине яйце. На фото — фіранки з осель вітром розносило околицями міста. Деякі зачепилися за обірвані електродроти

Зливи з грозами і шквальним вітром пройшли в Україні 27–31 липня. Постраждали Полтавська, Донецька, Київська, Вінницька та Дніпропет­ровська області.

Град розміром із перепелине яйце випав у Кривому Розі на Дніпропетровщині. У міському районі Східний над будинками піднявся смерч. Розбивав вікна, зносив паркани, вивертав із корінням дерева, валив стовпи і обривав лінії електропередач. У Долгінцевському районі ураган пошкодив дахи 201 будинку. Повалив майже 300 дерев.

У Верхньодніпровському районі Дніпропетровської області град пошкодив покрівлю і вікна у 270 будинках. Знищив посіви й городи.

— Тисячі людей залишилися без електрики й газу. А деякі втратили свої будинки. Однак відмовилися їхати в готелі, де їм безкоштовно зарезервували кімнати. Бояться мародерства у своїх дворах, — каже речник обласної Служби із надзвичайних ситуацій Дар'я Гречіщева.

Злива затопила вулиці й частину станцій метро у Києві 27 і 28 липня. Шквальний вітер досягав швидкості 28 м/с. У столиці утворювалися багатокіломет­рові затори.

"Зайшла в автобус, а мені кажуть: парасольку не закривайте. Виявилося, всі сидячі місця залиті водою. З даху автобуса дощ іде, неначе на вулиці. Кондуктор перед усіма вибачається. У цей момент хотілося, щоб мер Віталій Кличко і всі його заступники тут побували. А потім пояснили причини підвищення тарифів на проїзд", — написала у соцмережі Ксенія Корчака.

На Полтавщині негода знеструмила 190 населених пунктів у 17 районах. Шквальний вітер зривав дахи і з житлових домів на Вінниччині й Донеччині.

1 серпня в Україну почав заходити гарячий циклон із Середземномор'я, кажуть синоптики. Прогнозують удень спеку до +39°С.

— Перший тиждень серпня в усіх регіонах буде суха й тепла погода. Температура вночі сягатиме 22 градусів, — говорить Наталія Голеня з Укргідрометцентру. — Найспекотніше буде на Одещині та Херсонщині — до 39 градусів. Не набагато нижча температура стоятиме у Вінницькій, Кіровоградській, Донецькій, Закарпатській і Дніпропетровській областях. Короткочасні дощі можливі лише на Заході і Півночі — після 4 серпня.

— Увесь серпень буде спекотний, але й дощовий, — каже народний синоптик 74-річний Леонід Горбань. — До 8-го пектиме, а 9–10 серпня пройдуть зливи з грозою. На чотири дні температура опуститься до 21 градуса. У другій половині місяця знову настане спека. В середньому буде плюс 25. Але закінчиться місяць дощами, бурями і сильним вітром. Через це врожай буде менший за минулорічний — на третину.

Блискавка спалила будинок

Блискавка спалила приватний будинок у райцентрі Овідіополь на Одещині. Влучила у стріху з очерету в ніч на 28 липня. Дах загорівся.

— Виклик у службу порятунку надійшов о 03:21. Рятувальникам вдалося загасити вогонь лише о сьомій ранку. Потерпілих немає, — говорять в обласній Службі з надзвичайних ситуацій.

21 липня блискавка підпалила будинок сім'ї Хомичів у селі Столинські Смоляри Любомльського району Волинської області. В домі мешкала родина з трьома дітьми. Встигли врятуватися. Дім згорів.

— Сім'я дуже працьовита. Власними силами звели хату, — каже сільський голова Микола Козачук, 46 років. — Їздили на заробітки в Польщу. Добудували дім і переїхали. А тут сталася біда. Добре, що лишилися живі.

Зараз ви читаєте новину «Серпень буде спекотний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути