Ексклюзиви
пʼятниця, 22 серпня 2008 18:37

Сергій Іващук під час зливи ніч просидів на дереві

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Діти з молдовського села Отач показують хату, у якій під час дощу померли дві циганки. Стіна будинку не витримала натиску води й упала на ліжко, де спала Шушанна. А Розу знесло потоком
Діти з молдовського села Отач показують хату, у якій під час дощу померли дві циганки. Стіна будинку не витримала натиску води й упала на ліжко, де спала Шушанна. А Розу знесло потоком

У селі Волчинець Окницького району в Молдові люди повідкривали вікна та двері, щоб просушити будинки. На подвір"ях тхне прілим. Мешканці витягають із хат меблі, одяг, техніку.

— Вода тиждень стояла, — перевертає на сонці одяг 16-річний Артур Пастущак. — До нас прем"єр-міністр Зінаїда Гречана приїжджала, обіщала стройматеріали всім пострадавшим. А грошей сказала не даватимуть.

У ніч на 26 липня по всій території Молдови пройшли зливи. 27-го почав підніматися рівень води у Дністрі.

— Більше всього біди нам лівні наробили, — розглядає фотографії у молдовській газеті голова примарії (сільради. — "ГПУ") Волчинець та Кодрян Окницького району 48-річний Петро Гроса. Читати молдавською не вміє. — У людей паніка почалася, бо всі подумали, що Дністер розлився. Сильні потоки все з собою забирали. Вода до пояса доходила.

Із північних районів країни передусім постраждали шість сіл: Кодряни, Отач, Каларашовка, Унгри, Наславче, Волчинець.  Найбільших збитків має останній населений пункт. У ньому змило один будинок, затопило 26 осель, 20 сараїв, 15 гаражів, 4 га городів, 595 птахів, одну козу та 80 кролів.

— А в Кодрянах 62-річного чоловіка забрала велика вода, — витирає окуляри Гроса. — Олександра Серебрянова знайшли замуленого в сусідському городі. Він перед зливою збирався до того сусіда в гості піти.

Посол України в Молдові Сергій Пірожков виділив селу 12 тис. лей (6 тис. грн), 5 т пшениці та одяг.

— Він нам завжди помагає, бо ж 90 відсотків населення у нас — українці, — пояснює Петро Гроса.

У селі Отач дощові потоки знесли стіну старого будинку, в якому спали дві жінки. 80-річну циганку Шушанну сусіди знайшли зранку під завалами. Тіло молодшої — Рози, яку жінка колись узяла на виховання, знайшли в річці за кілька днів.

— В Атаках дві машини в річку знесло, — розповідає голова примарії сусіднього села Каларашовка Микола Столярець. — 24-річний Сергій Іващук устиг вискочити з білого джипа, коли його потоком понесло, й на гілляку заліз. Так там грозу й пересидів. Коли чоловіка зранку знімали, він сам не свій був. До вечора ні слова сказати не міг.

Столярець також не знає молдавської. Майже всі жителі його села — громадяни Молдови з українським корінням.

— Характерно для нас шукати когось винного, — обурюється чоловік. — Мене люди теж звинувачували в цій біді, що я їх не попередив про дощ. А хіба б це щось змінило? Чи, може, б вони небесні заслонки над своїми хатами закрили?

26–27 липня піднявся рівень води у Дністрі. У селі Волчинець підтопило 18 будинків.

— Дом весь потріскався, а лівнева вода знесла двотонний контейнер з двору і протягнула його на 10 метрів по городу. Добре, хоч не на дом понесло, — зітхає Світлана Скудельник, 45 років.

— До нашого дому вода не зійшла, бо він має високий фундамент, — піднімається сходинками 34-річна Наталя Радул. — Але в ньому після повені жити невозможно. Дом дає осадку. Стіни тріскаються. Уночі скрипить, рипить, от-от розсиплеться. Ми з чоловіком і сином боїмося в ньому жити.

Жінка починає плакати, коли показує на довгі тріщини на побілених стінах усередині будинку. У деякі з них можна засунути олівець.

У сусідньому будинку на березі Дністра живе Любов Філіпчук. Її будинок також дає осадку. На подвір"ї викладено майже 200 банок із закрутками.

— Це вже стояти не буде, — махає рукою жінка на банки. — Як вода із Дністра прибувати стала, я індюків у мішки поскладала й до мами віднесла. Прихожу, а тут собака вищить. Ну то я його на плечі та й винесла з води. А більше нічого цінного взяти не встигла.

Через зливи та паводок у річках Дністер та Прут постраждало понад 600 молдавських будинки. Майже 70 — повністю знищені водою. У Кишиневі під час зливи загинули три людини. Чоловіка та жінку потоком води збило з ніг та віднесло під машину. Ще один труп чоловіка у столиці Молдови знайшли біля мосту.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Іващук під час зливи ніч просидів на дереві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути