Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2020 00:05

Серце прооперували без жодного розрізу

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги 80-річній жінці замінили клапан серця. Операцію провели без жодного розрізу.

— Пацієнтка потрапила до нас із набряком у ногах і рідиною в легенях, — говорить головний лікар Олег Самчук, 34 роки. — Діагностували критичний аортальний стеноз (звуження отвору біля клапана, що заважає нормальному відтоку крові. — ГПУ). Стан пацієнтки не дозволяв провести хірургічного втручання.

Без заміни клапана прожила б кілька місяців, кажуть медики.

— Через вік він у неї "закам'янів". Серце не могло прокачувати кров, працювало з потрійним навантаженням, страждали всі органи, — додає ­Самчук.

Штучний клапан за кошти лікарні замовили з-за кордону. Операцію провели фахівці Центру серця та судин під контролем професора Марека Григера з Польщі. Через маленький прокол у шкірі лікарі ввели протез до стегнової артерії, а потім — у серце. Операція вартувала майже 1 млн грн. Подібні в Україні проводять рідко.

Зараз ви читаєте новину «Серце прооперували без жодного розрізу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути