четвер, 20 грудня 2012 06:45

Селяни два тижні живуть без світла

77 населених пунктів України залишаються без світла станом на 19 грудня. З них 63 села — у Київській області, 13 — у Житомирській, одне — у Вінницькій.

Село Мила — за 15 км від столичної Кільцевої дороги у напрямку Житомира. Тут світла немає з 10 грудня. Вдень воно з'являється на кілька хвилин і знову зникає.

— До 10-го числа все було нормально, а потім почалося, — 48-річний Валерій Яремчук виходить зі своєї хати на вул. Шевченка, 5. — Головна проблема з опаленням. У темноті ще якось можна сидіти, а в холоді ніяк. У мене стоїть газовий котел, але йому теж треба електрика. Як зникла — катастрофа. Мусив купити генератора.

Господар заходить до гаража. Витягує бензиновий генератор. Заводить. Поряд ставить 20-літрову каністру з бензином.

— Економлю, але за ці дні спалив більше 100 літрів.

Яремчуки живуть у Милій сім років. Їхній будинок із червоної лицьової цегли має 170 "квадратів". Валерій працює у Києві, щодня їздить машиною.

— Надзвонюю з роботи, питаю, чи не холодно моїм. У хаті постійно батьки, дружина Катя, донька Леся. У кімнаті поставили камін, який на дровах працює. Так гріються.

Біля каміна стоїть візок, там лежить немовля. Над ним із брязкальцем схилилася Катерина Яремчук.

— Тут іще тепло, — Валерій сідає поряд. — Батько збирає дрова біля дороги, в полі. Всюди, де вітер поламав. Поряд є ліс, але він приватизований, там не можна брати.

Надворі чистить доріжку 80-річний Василь Яремчук. Він у куфайці й шапці-вушанці.

— Я постійно ворушуся, дрова рубаю, то мені не дуже холодно, — розказує.

До двору Яремчуків із дороги заходить сусід Леонід Щербатюк, 58 років.

— Світла немає, то, може, дітей більше буде. А що ще робити? — жартує. — А якщо серйозно, то через усе це довелося витратитись. Я живу на вулиці Шевченка, 1. У мене така ж система опалення, як у всіх. Виходу не було. За 3 тисячі купив генератор, а він поламався. Бо не розрахований працювати постійно. Пару днів назад купив другий, знову віддав 3 тисячі. Й той поламався.

Через відсутність електрики й тепла в Олега Руденка захворіла дитина. Відвіз її до столичного педіатра.

— У хаті постійний холод, — каже. — Світла нема, потім увімкнуть, напруга мала, всі лампочки ледь жевріють. За півгодини — знову нема. Через ці перепади в людей горять телевізори, холодильники. Виживають як можуть. Хто грубки палить, хто — каміни. У мене теж є генератор. Коли будувався, то не планував його, але життя змусило. Вже на бензин 1,5 тисячі пішло. Розумію, що люди живуть і в гірших умовах, але ж зараз ХХІ століття.

Експерт центру споживчих експертиз ЧЕК Ігор Каневський радить людям писати скарги.

— Є закони, в яких зазначено, що комунальники повинні безперервно надавати послуги. Перебої електропостачання — це порушення. Користувачі можуть писати скарги на районні електромережі. Важливий момент — складання акта-претензії. У ньому потрібно вказати, що електроенергія не постачалась у конкретний період або ж постачалась неналежної якості. Акт треба надати постачальнику послуг, аби той компенсував витрати.

Проблеми з електропостачанням виникли через налипання мокрого снігу на конструкціях — пояснюють у "Київобленерго".

— До відновлювальних аварійних робіт залучений увесь персонал товариства, — запевняють у прес-службі організації.

19 грудня на засіданні Кабінету Міністрів прем'єр розкритикував керівництво Київщини за перебої з електропостачанням.

— Мені довелося доручити Міністерству енергетики залучити до роботи на Київщині ремонтні бригади з інших регіонів. У першу чергу це серйозна претензія до керівництва області. Якщо хочете, "жовта картка", — говорить Микола Азаров. — Але це говорить і про те, що приватна компанія "Київобленерго" виявилася не готова до очікуваних і ніяк не катастрофічних природних явищ. "Київобленерго" виявило нерозторопність і неприпустиму байдужість до людей. Відрізати дроти за борг і вимагати від клієнтів дотримання придуманих компанією умов вони уміють дуже добре, а все зробити, щоб швидко відновити електропостачання, — ні. Я офіційно попереджаю власників "Київобленерго", що подібної роботи уряд не потерпить. Якщо треба, задіємо всі правові механізми впливу.

Зараз ви читаєте новину «Селяни два тижні живуть без світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути