вівторок, 10 березня 2009 18:20

Селянам подарували 10 корів

Десять племінних корів молочної чорно-рябої породи отримала в подарунок громада села Нижнє Селище Хустського району Закарпаття. Їх надала Міжнародна благодійна фундація "Хайфер Проджект Інтернешенл". Тварина, виведена та вирощена у племінному господарстві Рівненської області, коштує $2 тис. Сільські родини отримали їх безкоштовно.

— Родина, що отримала тварину в дарунок, зобов"язана так само безкоштовно передати перший приплід сусідам, — каже президент фундації Віктор Терес.

— Маємо стару корову, але вона вже видоїлася, то мусимо здавати її на м"ясокомбінат, — розповідає пенсіонер Іван Русанюк, 60 років. Він отримав чорно-рябу від фундації. — За новою в черзі стояли рік. Просили, щоби нам виділили худібку, бо купити не мали змоги — дорого. Корівка на вигляд файна, назвали Зоряною. Як буде багато молока, продаватимемо на сироварню.

Фундація дарує овець, кіз, коней, свиней, кролів, птицю, нетелів, бджолопакети, саджанці дерев і кущів, насіння. Іноді надає обладнання для догляду за тваринами та облаштування кооперативного підприємництва, засоби для розвитку сільського туризму.

— 2007 року Нижнє Селище отримало від фундації 10 племінних свиноматок та кнура плідника. За перший рік свині принесли 231 голову приплоду, а дохід від продажу молодняку свиней в середньому на родину-учасника становив майже сім тисяч гривень, — каже керівник проекту в селі Олександр Липчей. — За роки співпраці з фундацією вдалося поліпшити життя 60 сімей.

Щоб отримати допомогу від фундації, потрібно виконувати її вимоги.

— Одна з них — наявність у громади лідерів, які керували б проектом і поступово його впроваджували, — каже Терес. — Село повинно створити громадську організацію, а потім написати листа фундації. Її працівники оцінять можливість впровадження проекту. Перевагу надають малозабезпеченим сім"ям.

Зараз ви читаєте новину «Селянам подарували 10 корів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути