Ексклюзиви
середа, 20 травня 2009 07:31

Шахтарі тиждень не виходять із забою

  Начальник ділянки шахти ”Чапаєво” Костянтин Резник оголосив голодування. Вимагає, аби ”Вугілля України” вчасно купувало продукцію копальні
Начальник ділянки шахти ”Чапаєво” Костянтин Резник оголосив голодування. Вимагає, аби ”Вугілля України” вчасно купувало продукцію копальні

У понеділок оголосив голодування 44-рiчний Костянтин Резник, начальник ділянки шахтоуправління ім. Василя Чапаєва.

В адміністративну будівлю шахтоуправління в місті Шахтарськ на Донеччині він прийшов із білою пов"язкою на голові з написом — "Голодовка". Сидить у вестибюлі, звідти не виходить. Каже, голодування не припинить, поки державне підприємство "Вугілля України" не почне приймати вугілля, видобуте гірниками шахти "Чапаєво". Із забою цього вугільного підприємства від 13 травня не виходять робітники двох змін.

— Я вирішив підтримати товаришів, — каже російською Костянтин Михайлович. — Шахта "Чапаєво" — головне підприємство в місті. Якщо вона не продаватиме вугілля, весь колектив, 1882 людини, та їхні сім"ї залишаться без хліба.

До шахтоуправління ім. Чапаєва входять три шахти — "Чапаєво", ім. 1 Травня, "Тернопільська". Перша — найбільша.

— Зараз під землею в шахті "Чапаєво", на глибині півкілометра, перебувають 14 шахтарів, — каже "ГПУ" Людмила Ішкова, 24 роки, прес-секретар асоціації "Український вугільний союз", яка об"єднує в Україні всі приватні шахти.

Із лютого шахтоуправління належить трудовому колективу, уточнює Ішкова. Гірники взяли в оренду все майно.

— Ці люди заощадили державі 4,3 мільйона гривень щомісячно, які Міністерство вугільної промисловості виділяло як дотації на собівартість вугілля. Із лютого шахтарі без затримок виплачують державі орендну плату в розмірі 547 тисяч гривень. А "Вугілля України", цей призначений урядом монополіст вугільного ринку, не виконує договірні зобов"язання з відвантаження енергетичного вугілля. Тому люди не отримують зарплату. Назбиралися борги за електрику, шахта фактично заморожена. Такі проблеми почалися, як тільки гірники пішли в самостійне плавання! — стверджує Людмила Ішкова.

На складах шахтоуправління ім. Чапаєва накопичилося 48 тис. т енергетичного вугілля.

У Костянтина Резника двоє неповнолітніх дітей. Він говорить, що голодуватиме "до победного конца".

Шахтарськ — невелике місто. На Донеччині його вважають найбільш проблемним. Знайти роботу в Шахтарську майже неможливо. У місті багато нелегальних копанок, де люди видобувають вугілля з-під землі самостійно, без устаткування.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі тиждень не виходять із забою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути