пʼятниця, 04 листопада 2016 00:00

Садового не покарають за Грибовицьку трагедію

Прокуратура Львівської області завершила розслідування трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Винними у загибелі чотирьох людей слідчі назвали керівників комунального підприємства "Збиранка": колишнього директора Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка і начальника звалища Олександра Куприча. Зараз вони перебувають під домашнім арештом.

Трагедія на звалищі у селі Грибовичі поблизу Львова сталася 30 травня. Воно загорілося. Під час гасіння стався зсув сміття. Загинули рятувальники 28-річний Юрій Рудий, 32-річний Андрій Вненкевич, 27-річний Богдан Юнка і еколог Олександр Бутін, 61 рік.

— Відходи на звалищі складали без затвердженого проекту. Посадовці комунального підприємства не вживали потрібних інженерних заходів, аби забезпечити стійкість полігону. Його не ущільнили і не перешарували спеціальним матеріалом, — говорять слідчі.

Винуватцям загрожує до 10 років в'язниці. Зараз вони вивчають матеріали справи, що нараховує близько 200 томів.

— З висновками прокуратури не згодний. Себе винним не вважаю. Будемо писати заперечення і шукати докази, — говорить Богдан Горбаль.

31 жовтня прокуратура оголосила підозру 39-річному Юрієві Гольцю, начальнику управління житлового господарства львівської міськради. Він мав контролювати діяльність "Збиранки". Йому загрожує до п'яти років в'язниці. Чиновника арештували, але наступного дня суд відпустив його під особисте зобов'язання.

— Його злочин — середньої тяжкості. Це ми запропонували такий запобіжний захід, суд підтримав, — говорить обласний прокурор 47-річний Юрій Квятківський. — Врахували його стан і ставлення до роботи. Пообіцяв з'являтися на допити за першим викликом.

— Це розслідування і суд родичі загиблих називають фарсом. Ще у серпні, коли затримували й відпускали Горбаля, казали: це — цирк. Тепер відкрито насміхаються над загиблими, — каже 42-річний Марко Шпікула, голова комітету екологічного порятунку. — Бо до відповідальності не притягнули мера Андрія Садового. Він — головний винуватець трагедії. Давав вказівки вивозити сміття у Грибовичі. Хоча 10 років його попереджали: у будь-який момент може статися зсув. Юрія Гольця не покарають. Бо він на посаді з 2012 року. Скаже, що не встиг розібратися у справі. Та й керівникам "Збиранки" нічого не буде. Адже у Горбаля — проблеми зі здоров'ям, Плашенко — лише заступник, Куприч — єдиний опікун матері.

110  240 гривень застави заплатили Богдан Горбаль і Борис Плашенко — кожен окремо — щоб їх до суду відпустили з-під арешту. Обох затримали 16 серпня.

Львівське сміття не хочуть приймати в інших регіонах

Після закриття Грибовицького звалища Львову нікуди дівати сміття. Керівництво обласного центру намагалося домовитися про вивіз відходів у інші міста.

У червні мер Києва 45-річний Віталій Кличко дозволив привозити непотріб на столичний сміттєспалювальний завод "Енергія":

— У літній час завод працює не на повну силу. Тому частину сміття можемо приймати на спалювання. Решту спрямовуватимемо на сортувальні лінії.

1 серпня завод перестав приймати сміття через початок планового ремонту обладнання. Непотріб почали звозити на звалище села Крюківщина на Київщині. Місцеві жителі вийшли на пікет. Перекрили дорогу вантажівкам.

Пізніше 5 тис. кубів сміття згодилися прийняти у Чернівцях. Його мали висипати на полігоні біля обласного центру. Люди виступили проти.

Подібні ситуації виникали у Дніпрі й Миколаєві. 30 жовтня дві вантажівки потай везли сміття у Глухів на Сумщині. Їх затримали поліцейські, розвернули і випровадили за межі області.

Зараз ви читаєте новину «Садового не покарають за Грибовицьку трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути