Ексклюзиви
вівторок, 29 березня 2016 06:25

З відрізанням Горлівки порушується постачання між ДНР і ЛНР

Автор: ФОТО З САЙТА www.radiosvoboda.org
  Крайній, або ”нульовий”, блокпост українських військових дорогою на Донецьк перед розв’язкою під Ясинуватою. Далі — контрольована проросійськими бойовиками територія. Ліворуч — Донецька фільтрувальна станція. Забезпечує питною водою 400 тис. людей по обидва боки лінії розмежування. Праворуч — Авдіївка та промзона, підконтрольні Україні. Там тривають активні бої, постійні обстріли. Час від часу бойовики задля провокації відкривають вогонь і по дорозі. Після початку загострення в Авдіївці сюди ”прилітає” трохи менше, кажуть військові. Стріляють уночі. Спокійно лише, коли приїздять спостерігачі ОБСЄ.
Крайній, або ”нульовий”, блокпост українських військових дорогою на Донецьк перед розв’язкою під Ясинуватою. Далі — контрольована проросійськими бойовиками територія. Ліворуч — Донецька фільтрувальна станція. Забезпечує питною водою 400 тис. людей по обидва боки лінії розмежування. Праворуч — Авдіївка та промзона, підконтрольні Україні. Там тривають активні бої, постійні обстріли. Час від часу бойовики задля провокації відкривають вогонь і по дорозі. Після початку загострення в Авдіївці сюди ”прилітає” трохи менше, кажуть військові. Стріляють уночі. Спокійно лише, коли приїздять спостерігачі ОБСЄ.

"Поки ми спали, на Авдіївській промзоні загинув боєць 58-ї Сумської бригади. Міномет. Множинні осколкові. Без шансів, – написав у соцмережі 26 березня журналіст Роман Бочкала, який перебуває в Авдіївці. – Ніч була гарячою. Вже зранку був бій. Противник стягує техніку".

Наступного дня бойовики 50 разів обстрілювали українських бійців на Донбасі. З них 15 атак було на позиції під Авдіївкою. Того ж дня ворог спробував штурмувати один з опорних пунктів поблизу міста.

— Ми відкрили вогонь у відповідь, коли бойовики спробували підійти впритул до укріплень. Після бою група противника з шести осіб відступила. Серед українців втрат немає. Чи були вони серед диверсантів, невідомо, — каже речник прес-центру АТО підполковник Віктор Шубець.

Лише 24 березня під час боїв за Авдіївку поранили п'ятьох бійців, за офіційними даними.

— Наші перекрили стратегічно важливу трасу Донецьк — Горлівка, що пролягає вздовж лінії фронту. Раніше бойовики вільно нею їздили. Тепер ми контролюємо її не тільки очима, а й вогнем. Навіть зі стрілецької зброї. Вже кілька тисяч років війни тривають уздовж доріг. Ними іде постачання, швидко переправляють війська, — пояснює військовий експерт 38-річний Олексій Арестович. — Сепаратисти тепер мусять їздити другорядними шляхами. Це забирає більше часу, возять менше. До того ж це удар по їхній самоповазі. Вони ж кричать, що "укропи" — ніякі. А тут на околиці Донецька — українські частини. Це те саме, що зараз би вони захопили Бровари під Києвом.

Є думка, що обрали час для атак на Авдіївку, коли увага світу прикута до терактів у Брюсселі. Насправді бої почалися днів на чотири раніше. Тому не думаю, що це — наказ Путіна. Загострення продиктовано воєнною логікою, яку розуміють і місцеві командири. Горлівка — ключ до 500-кілометрового фронту. Вона — рівно посередині. Якщо її відрізати, порушується постачання між ДНР і ЛНР. Боєздатність останньої нижча, бойовики там не такі завзяті. Залишаться без підкріплення. Це й хочуть виправити в Авдіївці.

Політичної мети вони не переслідують. Це суто "воєнщина". Якби намагалися добитися виборів на Донбасі, то навпаки — припинили би бої. Без двох місяців стійкої тиші вибори неможливі. Масштабних операцій від Росії теж не слід очікувати. У Путіна не вистачить ресурсів. По-перше, санкції посиляться. По-друге, Росія фізично не зможе втримати таку велику територію.

— Локальні атаки будуть постійно. Сьогодні Авдіївка, завтра — Горлівка, післязавтра — Щастя, — каже військовий експерт 49-річний Ігор Козій. — Їхня мета — не дати Україні відбутися як самостійній державі. Тому треба працювати над переформатуванням сектора оборони. Захопити Авдіївку — лише тактична мета. Масштабніших операцій, що впливали би на політику, поки що не бачимо. Потрібна політична воля привести армію до тих стандартів, про які говориться.

Під обстріл потрапили "Госпітальєри"

Група волонтерів медичного батальйону "Госпітальєри" потрапила під обстріл у промзоні Авдіївки під час евакуації поранених військовослужбовців.

— Отримав контузію, черепно-мозкову й акубаротравму (враження вух тиском від вибуху. — ГПУ) старший групи Юрій Скребець. Його евакуювали в госпіталь Красноармійська, — каже керівник медиків Яна Зінкевич. — Стан стабілізувався, Юрій повернувся на позицію, де буде кілька днів до закінчення своєї ротації.

Отримав контузію водій групи на позивний "Художник". Він не покидав позицію. Другий медик — "Мері" — не постраждала. Після закінчення ротації обох пролікують у столичній лікарні імені Мечникова.

Коротко

Під Авдіївкою російські розвідники 1-го батальйону 3-ї окремої мотострілецької бригади відмовилися виконувати накази командирів щодо бойового виходу в складі диверсійної групи через небезпеку. Про це повідомляють у Головному управлінні розвідки.

В окупованому Луганську учасники незаконних збройних формувань затримали нотаріуса, яка працювала за українськими законами. Вона надавала нотаріальні послуги жителям окупованих територій. У жінки вилучили бланки довіреностей і печатки українських нотаріусів, 81,9 тис. грн і $350.

На Луганщині СБУ із військовими та поліцією затримали бойовика батальйону "Призрак". Він брав активну участь у боях за Дебальцеве впродовж жовтня ­2014-го — березня 2015 року. Чоловіка також підозрюють у вбивстві трьох українських військовослужбовців.

160 снарядів випустили бойовики по позиціях українських військових 26 березня. Це рекордна кількість за минулі півроку. Про це повідомив спікер АП Андрій Лисенко. Також противник випустив понад 200 мін у бік Авдіївки, Зайцевого, Майорська й Опитного. Найбільше стріляють під Авдіївкою.

60 автомобілів швидкої допомоги передав президент України Петро Порошенко для потреб Донеччини. 28 березня він приїхав у Краматорськ.

25 мільйонів рублів виділила адміністрація президента Росії Володимира Путіна так званому міністерству зв'язку ДНР на придбання телекомунікаційного обладнання для Донецького обласного радіотелецентру. Також придбали станції-ретранслятори для Тореза й Горлівки. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Зараз ви читаєте новину «З відрізанням Горлівки порушується постачання між ДНР і ЛНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути