Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2019 07:20

Росіяни вбили чотирьох морпіхів під Павлополем
4

Cтарший матрос Олександр Шарко
Фото: NOVYNARNIA.COM
Mатрос Владислав Рак
Mатрос Василь Курдов
Cолдат Сергій Шандра

Четверо морських піхотинців 36-ї окремої бригади загинули 6 серпня під Павлополем Волноваського району на Донеччині. Російсько-­окупаційні війська обстріляли їх із заборонених мінометів калібру 120 мм, коли ті проводили інженерне обладнання позицій.

Загинули бійці 1-го окремого батальйону морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського. Це старший матрос 31-річний Олександр Шарко родом із Козелецького району Чернігівщини. Був помічником гранатометника. 21-річний матрос Влади­слав Рак — гранатометник. Жив у селищі Козелець Чернігівської області. Матрос 20-річний Василь Курдов із села Ганнівка Братського району Миколаївщини. Солдат 23-річний Сергій Шандра із села Торчин Хмільницького району Вінниччини.

Від початку оголошеного 21 липня перемир'я загинули шестеро військовослужбовців. Поранені дев'ятеро.

"Хлібне перемир'я" тривало 17 днів. Сьогоднішній інцидент спрямований на підрив не тільки цього перемир'я, а й переговорного процесу в цілому, — висловився у "Фейсбуці" президент України Володимир Зеленський, 41 рік. — Україна щиро прагне миру. Сьогодні весь світ побачив, хто саме миру не хоче".

Закликав президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Анґелу Меркель і президента Росії Володимира Путіна зустрітися для поновлення перемовин у Нормандському форматі. Уранці 7 серпня на термінову нараду зібрав військове керівництво України — начальника Генштабу Руслана Хомчака, представників ключових підрозділів Збройних сил, секретаря Ради нацбезпеки й оборони Олександра Данилюка.

Військові були готові дати відповідь на обстріл, який забрав життя чотирьох українських захисників, але противник покинув свої позиції, повідомив Руслан Хомчак, 52 роки.

Володимир Зеленський зателефонував главі РФ Володимиру Путіну.

— Сказав: "Це нас не наближує до миру. Дуже вас прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивства наших людей", — розповів президент.

— Влада починає прозрівати. Політичний дитячий максималізм, коли хочемо миру, але не знаємо, яким шляхом, урешті скоригований Росією, — говорить військовий експерт Ігор Козій, 51 рік. — Основне завдання України — показувати, що саме РФ є стороною конфлікту.

— Путін намагається змусити керівництво України сісти за стіл переговорів із керівниками самопроголошених ЛДНР. Доки на це не погоджуємося, не буде з його боку жодних поступок. Як і реального перемир'я. Його ще ні разу не було за час війни. Бо режим тиші — це відсутність обстрілів, — каже експерт Олег Жданов, 53 роки. — Поки що не бачу політичної волі Володимира Зеленського однозначно визнати Росію стороною конфлікту. Без цього жодні міжнародні домовленості не мають сенсу. А готовність виконувати всі пункти Мінських домовленостей — це капітуляція.

Від початку літа на Донбасі ­загинув 31 військовослужбовець. Від початку ­2019-го — 100 бійців. Ідеться про загиблих у бою, за різних обставин після демобілізації та поза полем бою.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вбили чотирьох морпіхів під Павлополем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути