четвер, 21 січня 2021 00:10

Російську вакцину тестуватимуть на жителях Донбасу

Російська влада пообіцяла привезти на окуповану частину Луганщини й Донеччини свою вакцину від коронавірусу "Спутник-V". Спершу надішлють 35 тис. доз — для бойовиків і окупаційної адміністрації.

Прозору суспензію "Спутник-V" виготовили в російському дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології ім. Миколи Гамалії у серпні торік. Росіяни назвали її вакциною від коронавірусу. Пропонують зробити щеплення всім охочим. Однак лідери РФ і чиновники її не використовують. Для керівництва закупили ефективний препарат американської компанії "Пфайзер".

На окупованому Донбасі насамперед вакцинуватимуть бойовиків, співробітників галузі охорони здоров'я, освіти, юстиції та соціальних працівників. Начебто безкоштовно.

— Це брехня, — каже 45-річний Віктор Смирнов з Донецька. Нас попередили, щоб перед вакцинацією здали тест на антитіла проти коронавірусу. Він коштує 3200 рублів (1,2 тис. грн. — ГПУ). Не всі колеги готові віддати стільки.

Зараз окупаційні адміністрації складають списки жителів на щеплення. Знімають пропагандистські відео, начебто Росія рятує мешканців Донбасу.

— Росіяни визнають, що препарат "Спутник-V" небезпечний і протипоказаний людям після 60 років, — говорить Віра Ястребова зі Східної правозахисної групи. — Але на щеплення таких записують. Цю так звану вакцину тестують на людях.

На 13 січня на окупованій Росією частині Донеччини зареєстровано 16 817 випадків зараження коронавірусом, на окупованій Луганщині — 2 391. Померла 1691 людина, за даними окупантів. Насправді показники втричі вищі.

— Все случаи, о которых известно — это люди, приближенные к власти, которые могут получить помощь. А большинство больных ковидом лечатся и умирают дома, — розповідає 30-річна Марія Маврич з Донецька. — В аптеках майже нема противірусних, антибіотиків. Важко знайти вітаміни й цинк. З'являються у продажу після прибуття гумконвоїв з Росії.

У Донецьку "швидка" не виїжджає до пацієнтів, старших 65 років. Їм пропонують лікуватися самотужки.

З березня 2020 року в Україні триває карантин. Обмежу­вальні заходи періодично посилюють або послаблюють.

Після різкого збільшення кількості хворих оголошують локдауни, закривають магазини, забороняють масові заходи. Черговий карантин діє з 8 по 24 січня.

Бойовики окупованої Луганщини кажуть, що поширення коронавірусної інфекції контролюють. Начебто випадки захворювання там поодинокі. Однак 26 грудня також оголосили жорсткий локдаун. Заборонили масові спортивні, культурні, виставкові заходи, надання послуг у торгово-­розважальних центрах. Окремо прописали заборону на роботу театрів, кінотеатрів, цирку, льодових арен та інших розважальних закладів.

У 70% людей, які виїжджають з окупованої Луганщини до вільної України, на пропускних пунктах виявляють коронавірус.

— Але вони не хочуть 14 днів перебувати на самоізоляції, — каже голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай, 45 років. — Отримують позитивні тести й продовжують ходити по інстанціях на нашій території.

У Донецьку й Луганську не публікують даних про смертність від пневмоній.

— Особливо приховують у Луганську, де через пневмонії вона зросла втричі. Це дає майже 15 відсотків смертності хворих на сovid-19 і пневмонії на окупованих територіях, — розповідає експерт із питань Донбасу Сергій Гармаш. — Лідери бойовиків Донеччини кажуть, що контрольно-пропускні пункти не відкриють до завершення пандемії.

Росія намагається зменшити на окупованих територіях кількість непрацездатних. Фактично створює медичний геноцид населення. Політика спрямована проти пенсіонерів, інвалідів і людей із хронічними недугами.

Сергій Гармаш припускає, що такими діями Москва планує скоротити витрати на утримання регіону на 15%.

Зараз ви читаєте новину «Російську вакцину тестуватимуть на жителях Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути