вівторок, 22 листопада 2016 07:55

Російсько-українська війна була неминуча
2

21 листопада жінка кладе квіти до пам’ятника Небесній сотні — загиблим під час Революції гідності. Три роки тому на ­Майдані Незалежності в Києві зібралися перші мітингувальники. Протестували проти зірвання підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом
Фото: REUTERS
Швидкісний вертоліт VV-2 створила київська компанія-розробник ”Софтек-Айро”. Призначений для розвідувальних завдань. У кабіні є сидіння для ­пілота й пасажира. Розвиває швидкість до 250 км/год. Максимальна висота польоту становить 4 км, дальність — 500 км. Вертоліт завдовжки 8,02 м. Допустима злітна вага — 1,1 тис. кг. Коштує близько 3 млн грн.

21 листопада Україна втретє відзначила День гідності та свободи. До 2011 року його святкували 22 листопада, як щорічний спогад про початок помаранчевої революції 2004-го. За президентства Віктора Януковича його скасували. Позаторік повернули — вже 21 листопада, коли розпочалася Революція гідності.

Того дня 2013 року уряд Миколи Азарова зірвав підписання Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. Близько 22:00 на майдан Незалежності у столиці прийшли перші учасники протесту. За кілька годин їх було понад 1,5 тис. За два дні до протестів долучилися Львів і Харків, 28 листопада оголосили всеукраїнський студентський страйк. У ніч на 30 листопада "беркутівці" силою розігнали учасників протесту. У неділю, 1 грудня, на вулиці в Києві вийшли близько півмільйона людей.

Що було б, якби 21 листопада 2013 року студенти не вийшли на майдан Незалежності?

— Розквітла б диктатура Януковича. Україна вступила б у Митний союз і остаточно потрапила під вплив Російської Федерації. Сьогодні людям живеться не добре, є багато невдоволених. Але сценарій міг бути гірший.

Вадим Карасьов, 60 років, директор Інституту глобальних стратегій

— Три роки живемо в новій Україні. Люди перестали кланятися чиновникам, ментам і прокурорам. Знаю багатьох підприємців, які вирішили жити по-іншому — і живуть. Є мораторій на перевірки контролюючих органів. Водії вже забули, що таке попереджувальні маячки про пост ДАІ.

Ідоли комунізму стояли десятиліття, а впали за місяці. А ми ж котилися в прірву, совкова цвіль відвойовувала регіон за регіоном. У столиці вважалися модними ресторани в стилі СРСР, "регіонали" почали вигравати вибори навіть на Львівщині.

Там, де Майдан зазнав поразки, отримали ДНР-ЛНР. В анексованому Криму й на окупованому Донбасі люди відзначають "майскіє" і "октябрьскіє", піонери прославляють царя-леніна-путіна. Їхня церква готується до канонізації терориста Мотороли. Подібне середньовіччя чекало і на нас.

Василь Курій, 42 роки, депутат Старосамбірської районної ради

— Навіть якби протесту не відбулося того дня, європеїзація та українізація все одно продовжувалися б. Історичний вибір України був європейський, і його не зупинить жоден президент. За 25 років незалежності країна повільно, але дерусифікувалася. Янукович і Партія регіонів гальмували цей процес, але не перекреслили.

Олександр Доній, 47 років, один із ­лідерів студентського ­голодування 1990 року

— Якщо щось має історично відбутися, то завжди знаходяться виконавці. Євромайдану не могло не бути. Свобода й гідність для певної групи українців важать більше за життя.

Євген Захаров, 64 роки, правозахисник, член Ініціативної групи "Першого грудня"

450 загиблих у зоні АТО українських бійців ідентифікували за допомогою ДНК-експертизи. Усього в систему ДНК завантажили 880 профілів невідомих військових. Про це каже голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

3000 українців у середньому гинуть в автомобільних аваріях щороку. Найбільше розбиваються через перевищення швидкості — третина. Загалом за перші шість місяців 2016-го у ДТП постраждали 15 тис. людей. Дані наводить народний депутат Мустафа Найєм.

Зараз ви читаєте новину «Російсько-українська війна була неминуча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути