Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 06:56

Романа Діллера поховали вдома за п'ять років

Автор: АННА ЧАПАЛА
  Військові несуть труну із останками бійця Романа Діллера до кладовища в селі Шкурупіївка Решетилівського району на Полтавщині. Його особу встановили цьогоріч
Військові несуть труну із останками бійця Романа Діллера до кладовища в селі Шкурупіївка Решетилівського району на Полтавщині. Його особу встановили цьогоріч

12 листопада в селі Шкурупіївка Решетилівського району на Полтавщині перепоховали бійця АТО Романа Діллера. Загинув ­2014-го в боях за Іловайськ на Донеччині на 36-му році. Був похований у Дніпрі, як невідомий. П'ять років його особу не могли встановити.

У травні 2019-го ­провели ексгумацію тіла. Генетична експертиза підтвердила особу.

Біля батьківського будинку Романа пахне ладаном. Сходяться люди. Кладуть троянди на накриту українським прапором і закриту труну, яка стоїть посеред вітальні на табуретках. На тумбочці серед ікон — фото загиблого.

— Для нас від'їзд ­Романа в зону АТО став несподіванкою. Заспокоював, що тільки на посту стоятиме, — розповідає мати бійця Ольга Діллер, 61 рік. — Крайній раз ­дзвонив 28 серпня 2014-го. Відчувала неладне, чула постріли. А син казав, що в них усе добре.

До війни Роман працював комбайнером.

— Мріяв добудувати дім, вивчити сина, — продовжує Ольга Михайлівна. — У селі його любили. Старенькому сусідові помагав коштами, купував ліки, продукти.

Труну несуть до сільського кладовища, через вулицю від помешкання Діллерів. Біля могили до родини загиблого підходять односельці. Дякують за сина.

— Тепер ти, синку, з нами, — повторює Ольга Діллер, коли яму засипають. Плаче.

Роман Діллер був командиром міномета 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр". Загинув при виході з Іловайська. Посмертно нагороджений орденом "За мужність". Залишилися батьки, сестра Ірина, дружина Ілона та син Едгард, 15 років.

Останки 72 військових Першої світової війни перепоховали у селищі Івано-Франкове Яворівського району Львівської області 11 листопада. Серед них — австрійці, угорці, росіяни, німці й ­українці.

Речі й останки бійців знайшли на території Львівщини члени організацій "Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" і "Закінчимо війну". Розкопки проводили із 2018-го.

— Інформацію про захоронення збирали переважно в місцевого населення. Старожили ще від прадідів чули про місця боїв і поховань, — каже голова "Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач, 32 роки. — Про десяток знайдених захоронень нам повідомили в інтернеті люди, які натрапили на них завдяки металошукачам.

Загиблих військовослужбовців із різних сторін поховали в одиночних і спільних погребних санітарних ямах. Могильні мародери перекопували військові захоронення. Тому неможливо визначити, котрий із десятка останків належить австрійцю, угорцю, українцю чи росіянину. Перепоховали всіх у братній могилі.

Зараз ви читаєте новину «Романа Діллера поховали вдома за п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути