вівторок, 25 жовтня 2016 06:50

Роботу втратили 35 тисяч працівників банків

— Через банкрутство банків роботу втратили 35,1 тис. працівників. Найбільше людей звільнили в "Дельта Банку" — 3595 осіб, — говорить президент Асоціації захисту банків 37-річна Катерина Назимко.

— За введення тимчасової адміністрації Фонд гарантування вкладів назначає уповноважену особу, якій делегують права на управління банком. Вона складає списки людей, яких скорочуватимуть. Більшість звільнених із банків-банкрутів так і не знайшли роботу за спеціальністю. Фінустанови й досі скорочують працівників, бо змушені закривати регіо­нальні представництва. Торік зменшили регіональну мережу на 1066 відділень. Найбільше безробітних серед касирів, менеджерів, працівників середньої ланки.

— Банки пережили дві хвилі скорочень персоналу. Це 2008–2009 роки та кінець 2013-го, — каже 36-річна Олена Яковлєва, директор рекрутингової компанії "Аффініті". — Знаю установу, де за короткий час звільнили 200 людей. Керівники намагаються домовитися з працівниками про звільнення за згодою сторін. Тоді виплачують компенсацію в розмірі трьох зарплат. Якщо людина на це не йде, справа доходить до суду. Поки що не знаю жодного випадку, коли працівник виграв би справу.

Зараз у банки набирають програмістів, фахівців із реклами, фінансистів, касирів. Але в фінустановах пропонують не ринкові зарплати. Касирам обіцяють у середньому 5,5 тисячі гривень. Стільки ж платять у супермаркеті. Для банку ринкова зарплата такого фахівця має бути 7,5–8,5 тисячі гривень. Зате пропонують хороший соцпакет. Зокрема, медичну страховку.

Частині звільнених банківських працівників довелося перекваліфікуватися на бухгалтерів, фінансистів. Дехто пішов у бізнес. Є такі, що радикально змінили професію — влаштувалися в торгівлю, сферу обслуговування.

8 тисяч гривень зарплати пропонують колекторам. Обіцяють щомісячні премії за результатами роботи.

У банках такі вакансії називають інспектор зі стягнення боргів, оператор кол-центру з роботи з боржниками, фахівець із проблемних кредитів. Освіти, досвіду роботи не вимагають. Кандидати повинні вміти розлого висловлювати думки, вільно розмовляти російською та українською, бути стійкими до стресів. Доведеться працювати із базою боржників.

"Треба встановлювати контакт із боржником, консультувати та мотивувати виплачувати заборгованість", — ідеться в оголошенні.

Зараз ви читаєте новину «Роботу втратили 35 тисяч працівників банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути