четвер, 19 листопада 2020 06:26

Режисери відмовилися від державних нагород

Режисери 49-річний Валентин Васянович та Ірина Цілик, 38 років, відмовилися від державних нагород з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, який був 9 листопада.

Указ про відзначення кінематографістів підписав президент Володимир Зеленський. Васяновичу мали вручити орден "За заслуги" 3-го ступеня за фільм "Атлантида" — про майбутнє України після перемоги над Росією. Стрічка — лауреат Венеційського кінофестивалю.

Ірині Цілик планували дати звання заслуженої діячки мистецтв України за документальну стрічку "Земля блакитна, ніби апельсин". У фільмі, що переміг на американському кінофестивалі "Санденс", ідеться про життя сім'ї на Донбасі.

— Це не політичне рішення, а цехова солідарність та етика, — каже Васянович. — Влада однією рукою нагороджує, а другою відкриває кримінальні провадження проти кіновиробників (у вересні проти 10 кінокомпаній, що отримували бюджетне фінансування, відкрили справи. Підозрюють у розтратах. — ГПУ).

Обоє режисерів не знали, що їх хочуть нагородити. Довідалися з інтернету.

— Гідний вчинок. Заяви виглядають актом громадянської непокори щодо дій влади, спрямованих на демонтаж системи державної підтримки кінематографії, — говорить гендиректор Довженко-Центру Іван Козленко, 39 років.

Інформацію про відзнаки Васяновича і Цілик прибрали з офіційного сайту президента.

Зараз ви читаєте новину «Режисери відмовилися від державних нагород». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути