Ексклюзиви
четвер, 01 грудня 2011 08:28

Річкова риба відрізняє квадрат від трикутника

Автор: фото з сайта WWW.wikipedia.org
  Плотва та окуні активні всю зиму. Під льодом погано бачать, орієнтуються завдяки світлочутливим клітинам на тілі
Плотва та окуні активні всю зиму. Під льодом погано бачать, орієнтуються завдяки світлочутливим клітинам на тілі

Із настанням холодів річкова риба вповільнює ритм життя. У холодній воді мало рухається і рідко їсть.

— Для риб зима приходить із появою льоду на воді, — каже столичний біолог 54-річний Володимир Іващенко. — Зараз закінчується період, коли більшість особин накопичують поживні речовини перед зимою. Тому в цей час риба добре реагує на приманки рибалок. Коли температура води знижується до плюс 4 — спускається на дно. Теплолюбні рибини впадають у сплячку, вкриваються захисним слизом. Короп, лин, сазан збираються групами і залягають у впадини водойм до потепління навесні. Щука, плотва, форель активні всю зиму. Найактивніший — минь.

Узимку мала кількість світла під льодом заважає рибі добре бачити.

— Але якщо шар криги тонкий, рибини розрізняють форму, кольори і відтінки предметів. Можуть відрізнити квадрат від трикутника, куб — від піраміди. У каламутній воді бачать предмети на відстані 1,5–2, інколи до 10 метрів. Річкові риби розрізняють прибережні трави, берегову лінію. У прозорій воді найкраще бачать форель, харіус, щука. У темряві — сом, минь, судак.

— Білий карась лягає у сплячку не завжди. Інколи підпливає близько до берега. Окунь забивається у відмерлі водорості. У теплу пору року рухається і харчується лише вдень, а з морозами перестає їсти. Через два-три тижні адаптується до холоду і знову шукає їжу. Риба боїться плескоту води, струсів ґрунту і помахів вудкою. Уникає приманки, на якій видно гострий гачок. Що старша риба, то підозріліша до невідомих предметів.

Про зміну світла знає завдяки світлочутливим клітинам, які має на всьому тілі. У людей вони в сітківці ока. Рибина відчуває дотик, біль. Добре чує. Вуха — не лише органи слуху, а й дають їй інформацію про положення у воді.

Житель Дніпропетровська 33-річний Олександр Радченко щозими рибалить на замерзлих річках.

— У листопаді закидаю вудку щонайменше 20 разів, доки щось упіймається, — розповідає. — Риба добре клює лише після першого снігу. Потім стає неактивна. Перед рибалкою опускаю на дно гілку пахучого бур'яну з грузом. Риба відчуває різкий запах і кілька годин тримається поряд із рослиною.

У холодну пору року радить рибалити після сильного вітру. Добре, якщо після бурі почнеться снігопад. У чистій воді риба бачить не лише човен, а й рибалку. Якщо той розмахує вудкою — насторожується і йде на глибину.

— Не знаю чому, але окуні інколи орієнтуються один на одного. Якщо якийсь потягнеться за приманкою, вся зграя також кинеться за нею. Тоді риболовля точно вдасться.

Рибалки вірять у прикмети.

— Якщо в гарну погоду риба раптом перестає клювати, буде сильний дощ або сніг. Улітку — гроза. Як надворі негода, а риба клює добре — через кілька годин буде сонячно.

110

видів риб живуть у річках України

3

рази за хвилину скорочується серце коропа взимку. Влітку частота серцебиття збільшується удесятеро

 

Зараз ви читаєте новину «Річкова риба відрізняє квадрат від трикутника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути