четвер, 01 грудня 2011 00:30

Рослини та комахи збирають воду із туманів

З кінця листопада в Україні почалися ранкові тумани. Киянин 49-річний Олександр Пономаренко пояснює, що вони утворюються при зіткненні холодного повітря з теплим. Вивчає закономірності погоди та пов'язані з нею народні прикмети.

— Тумани бувають найчастіше восени. У цей час повітря охолоджується швидше, ніж земля й вода. Коли холодне повітря зустрічається із теплим, водяна пара перетворюється на краплі. Вони настільки малі, що залишаються висіти в повітрі, яке стає непрозорим і білим. Так утворюється туман.

Це явище найпомітніше в містах — через велику кількість пилу та сажі в повітрі. Вони утримують краплини води, туман густішає, набуває сірого відтінку.

В Україні буває 35 туманних днів на рік, на півдні країни — близько 65 на рік. Туман може тривати від 1,5 год. до двох діб. За прикметами, якщо стелиться по землі або швидко розсіюється, буде тепло та сонячно. А якщо підіймається у вигляді стовпа, дощитиме.

— У тумані вологість повітря 100-відсоткова. До цього пристосувалися рослини і тварини у посушливих місцевостях. Дерева частину води вбирають через листя.

В африканській пустелі Наміб часто утворюються густі тумани. Дощі там бувають раз на п'ять чи 10 років. Щоранку намібські жуки вилазять на вершини піщаних дюн. Повертаються проти вітру, опускають голову. Краплі туману, які йдуть із моря, осідають на спинах комах і стікають їм до рота.

Зараз ви читаєте новину «Рослини та комахи збирають воду із туманів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути