середа, 21 жовтня 2009 07:44

П"ять тисяч феодосійців пішли з квартир на півтори години

Автор: фото: УНІАН
  Рятувальники обстежують у понеділок авіаційну донну міну на березі в місті Феодосія в Криму
Рятувальники обстежують у понеділок авіаційну донну міну на березі в місті Феодосія в Криму

Учора о 9.15 в місті Феодосія в Криму скасували надзвичайний стан. Кілька тисяч людей повернулися до домівок. Запровадили його в неділю, після того як знайшли на березі моря авіаміну.

Важила німецька авіаційна донна міна марки LMB тонну. У морі плавала від часів Другої світової. Фахівці кажуть, її виготовили 1936-го.

— Заряд — 690 кілограмів гексоніту. Радіус ураження від такого вибуху — до 2 кілометрів. 400 метрів — це відстань від місця знахідки міни до найближчих житлових будинків Карантину, — каже "ГПУ" Ігор Авруцький, 49 років, перший заступник міського голови Феодосії. Карантином називають старий житловий мікрорайон, розташований у південно-східний частині Феодосії. Навколо місця знахідки — близько 1000 приватних будинків, міська лікарня, дитсадок, школа, церква і пам"ятка старовини — Генуезька фортеця. Жителів вирішили евакуювати на час виконання небезпечних робіт.

Міліція оточила Карантин. У мікрорайоні закрилися всі магазини, не курсував громадський транспорт. Із лікарні на вул. Корабельній до іншого госпіталю перевезли всіх хворих.

Міну з моря витягли місцеві шукачі брухту, переконаний оперативний черговий феодосійської мерії. Виштовхали її на берег, спробували розібрати, але вчасно схаменулися і втекли. Знайшли зброю нібито перехожі, викликали рятувальників.

Буксир потягнув небезпечну знахідку на шлюпці в бік військового полігону біля мису Чауда.

— Найнебезпечніша фаза робіт пройшла без несподіванок, — розповів учора по обіді Ігор Авруцький. — Підготовка і завантаження міни тривали годину і 10 хвилин. Буксир на малій швидкості відтягне шлюпку на відстань 17 морських миль від берега. Близько шостої вечора там її і підірвемо.

Учора всі 5 тис. евакуйованих зранку жителів Карантину повернулися додому. Окрім 56-річної Галини Магомаєвої та її чоловіка, що живуть на вул. Водосточній. Вони залишалися в будиночку.

— У понеділок надвечір прийшла міліція, — розповідає російською  Магомаєва. — Попросили піти з дому вранці з півдев"ятої до десятої та пересидіти цей час в іншому районі. Наш будинок біля берега. Але ми з чоловіком нікуди не пішли — боялися залишити дім без нагляду. До родичів відправили тільки онуків.

Лікарня, школа й дитсадок мають запрацювати в середу. Фахівці з Міністерства з надзвичайних ситуацій Криму дослідили: міна була закріплена за 200 м од берега, на 1,5-метровій глибині. По всій акваторії Феодосійської затоки максимальна глибина — 15–20 м.

Найчисленніші евакуації в останні роки

7 тис. постраждалих евакуювали рятувальники у липні 2008 року із затоплених гірськими річками сіл і міст Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей.

6,5 тис. людей вивезли протягом кількох днів у серпні торік з сіл та з міста Лозова Харківщини після вибухів на місцевих артилерійських складах.

5,5 тис. селян із Новобогданівки Запорізької області евакуювали 19 серпня 2006-го після пожежі на складах боєприпасів.

Зараз ви читаєте новину «П"ять тисяч феодосійців пішли з квартир на півтори години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути