пʼятниця, 04 вересня 2009 07:17

П"ять літрів самогону проспорив Володимир Рябушиць губернаторові

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Володимир Рябушиць (праворуч) із села Глинне Рокитнівського району Рівненщини виставив губернатору Віктору Матчуку (ліворуч) могорич у день відкриття нової школи. На стіл поставив самогон, солоні огірки та чорний хліб
Володимир Рябушиць (праворуч) із села Глинне Рокитнівського району Рівненщини виставив губернатору Віктору Матчуку (ліворуч) могорич у день відкриття нової школи. На стіл поставив самогон, солоні огірки та чорний хліб

У селі Глинне Рокитнівського району Рівненщини у вівторок відкрили нову середню школу. Село має найвищий рівень народжуваності в Європі. Тут живуть 2,5 тис. людей. Щороку з"являється вдесятеро більше нових жителів, ніж помирає.

— Майже щодня маємо новонародженого, — каже секретар сільради Зося Дробуш. — Із січня у нас народилися 144 дитини. Якщо так піде й далі, треба буде не одну, а кілька шкіл будувати.

Нову школу в центрі села звели замість аварійної дерев"яної, що стоїть через дорогу. В старому приміщенні дах підпирали балками, стеля була дірява й у сильну зливу класи заливало водою.

— Перша балка звалилася 30 років тому, в кабінеті фізики, — згадує 41-річний Петро Баланович. — Узимку класи опалювали грубками — газу-то в селі немає.

Торік у вересні батьки два тижні не пускали дітей на заняття, доки до них не приїхав губернатор Віктор Матчук.

— Замучилися просити, от і пішли на крайнощі. Але це подіяло, — витирає чоло Баланович. На руках тримає 8-місячного сина Богдана. — У мене семеро дітей, із них троє школярів. Хіба я пущу дитину на урок, якщо там небезпечно?

— Стара школа не вміщала усіх 669 учнів, вчилися у дві зміни, — розповідає Світлана Колодич, 24 роки. — У нас у кожній родині від восьми до 14 дітей. Одна жінка у 35 років має 15 дітей, можливо, народить ще. На лінійці 1 вересня було 64 першокласники.

— Звести школу обіцяли давно. В 2004-му заклали фундамент, але грошей не стало й будівництво заморозили, — каже директор закладу Микола Карповець, 42 роки. — Лише торік у вересні роботи відновили. З обласного та районного бюджетів на добудову виділили понад 13 мільйонів гривень.

Із січня у нас народилися 144 дитини

Нова школа розрахована на 700 учнів, має два поверхи. У ній 24 класи, актова зала, медпункт та комп"ютерний клас.

— Спортзал та їдальню ще не завершили, — додає директор. — Поки що діти обідають у приміщенні старої школи. Маємо також свою котельню.

40-річний Володимир Рябушиць накрив біля закладу стіл для губернатора Віктора Матчука. Привіз 5-літровий бутиль самогону, чорний хліб та солоні огірки.

— Я проспорив, от і виставляюся, — пояснює. — Але не програв, бо ж губернатор свого слова дотримав!

Торік восени Рябушиць побився об заклад із головою облдержадміністрації, що чиновники лише балакають, а школи знову не збудують. Матчук сказав: привезе ящик шампанського, якщо не виконає обіцянки.

— За тиждень після цього на площадку приїхала будівельна техніка, — згадує Ольга Олександрівна, яка була свідком спору, "перебивала" руки чоловікам. — Володя Рябушиць програв, але тепер буде завгоспом у новій школі. В нього два сини — учні.

Зараз ви читаєте новину «П"ять літрів самогону проспорив Володимир Рябушиць губернаторові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути