28-річна Надія Запальна із села Селище Літинського району на Вінниччині робить молоде вино із яблучного та виноградного соків. П"є його окремо від страв.
— Беру однакові пропорції соку. Якщо кислий, додаю трохи цукру — на літр 2 столові ложки. Змішую і ставлю у бутлі у тепле темне місце. Через місяць готове. Раджу вибирати темний виноград. Тоді вино матиме приємний рожевий колір. Яблучний сік дає гарний аромат.
Торік уперше зробила вино із яблук та апельсинового сиропу.
— Кип"ячу 5 літрів яблучного соку і півкілограма цукру. На кінчику ножа у теплий розчин додаю сухі дріжджі. Залишила бродити на тиждень. Потім проціджую і додаю у суміш апельсиновий сироп. Готую його із шкірок чотирьох цитрусових. Мілко їх нарізаю і протягом 20 хвилин кип"ячу із 200 грамами цукру і склянкою води. Перед тим, як долити сироп у проціджене вино, охолоджую. Бродити має два тижні.
Із апельсинового вина готує десерт — п"яний кавун.
— Найкраще підходить двотижневе вино, бо в ньому ще є бактерії бродіння. Набираю у шприц вина, проколюю шкірку кавуна і ввожу рідину всередину. На 5-кілограмовий кавун колю півлітри. Лишаю на тиждень в хаті. Ще тиждень кавун має настоятися у погребі. Тоді можна подавати. Запах алкоголю не відчутний. Але після такого кавуна всі стають веселими.
Коментарі