середа, 07 вересня 2011 09:46

Про підключення газу ужгородців сповіщали есемесками

У понеділок увечері в Ужгороді до газу підключали останні квартири. Упродовж дня 280 співробітників "Закарпатгазу" обійшли 19 тис. помешкань.

О 19.00 підключають будинки на вул. Лермонтова.

— Я на вихідні вас чекала. Обіцяли в неділю бути, — говорить 56-річна Олена Сенишина. — До сина в гості не поїхала. З чоловіком увесь день чергували — то я вийду в місто, а він лишиться удома, то навпаки. Під вечір прийшли ваші колеги, покрутилися біля дому й пішли. Ну, хіба це робота? Мало того, що тиждень на сухому пайку сидимо.

Каже, співробітники газової служби розносили по будинках списки жильців. Навпроти свого прізвища люди мали ставити підпис, аби підтвердити, що ознайомлені з безпекою.

— Але то так халатно все робиться. Ми до дев'ятої вечора газ не вмикали, чекали, що газовик зайде у квартиру, огляне, дасть підписатися. Та де там, ніхто й не був. Нам о пів на десяту вечора сусіди зателефонували й сказали, щоб пробували ввімкнути плиту, — розповідає у вівторок уранці.

Газ в Ужгороді та 64 селах району відключили через аварію на головній газовій гілці міста 29 серпня. Тоді через земельні роботи пошкодили трубу, стався вибух.

Минулого тижня жителі отримували СМС-повідомлення з текстом відключити всі газові прилади й чекати працівників газової служби вдома. Повідомлення надсилали оператори МТС та "Київстар". На автобусних зупинках з динаміками кожні 7 хв. попереджали про підключення. Сповіщали городян і звичайними телефонами. Містом їздила машина з гучномовцем.

— Говорили й на святкових лінійках 1 вересня, — каже Алла Хаятова, прес-секретар міського голови Ужгорода. — Розвішували оголошення на під'їздах будинків, навідувалися у квартири, друкували оголошення у газетах, говорили по радіо і телебаченню.

За тиждень, доки не було газу, на ринках та у магазинах зникли з продажу електричні плитки. На деяких торгових точках електроприлади продавали за завищеними цінами.

— Якщо звичайна вартість одноконфоркової електричної плитки "Термія" була 120 гривень, то минулого тижня на ринку її продавали за 145, — розповідає 32-річна Олена Фенцик з вул. Капушанської. — Але купити було складно. Півміста оббігала, поки таки знайшла триконфоркову плиту.

У магазинах міста відчувався дефіцит продуктів швидкого приготування.

— У четвер увечері зайшла у "Сільпо" за "Мівіною", — каже Лариса Костик, 37 років. — Полиця з нею була порожньою. Не могла купити й вівсяні пластівці. За тиждень харчувалися сиром, бутербродами, булками з молоком. Підрахувала, що витратила на продукти у півтора разу більше грошей, ніж зазвичай.

Міський голова Віктор Погорєлов, 60 років, говорить, в Ужгороді треба замінити частину головної газової гілки:

— 800-метровий відрізок, щоб убезпечити себе від подібного. Це коштуватиме 3,5 мільйона гривень.

44-річна Олена Газіста, яка обгоріла під час вибуху, померла у неділю вранці. Двоє інших потерпілих чоловіків досі перебувають на лікуванні в опіковому центрі.

Зараз ви читаєте новину «Про підключення газу ужгородців сповіщали есемесками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути