пʼятниця, 08 жовтня 2010 09:13

Президент удвічі скоротив кількість Шевченківських премій

  Микола Жулинський
Микола Жулинський
Президент Віктор Янукович у вівторок скоротив кількість Шевченківських премій. Тепер її присуджуватимуть п'ятьом лауреатам у десяти номінаціях. В Адміністрації глави держави пояснили, що так підвищать престиж премії і збільшать грошову винагороду. Які наслідки матиме це рішення, ми запитали колишнього голову Комітету Шевченківської премії Миколу Жулинського.

- Від цього премія не стане престижнішою. Рішення нічим не виправдане. Це призведе до того, що члени Шевченківського комітету обиратимуть лауреатів із меншої кількості претендентів. Більша кількість премій дає можливість обрати найдостойніших. Боюся, щоб не вийшло так, як бувало за радянських часів. Тоді премії об'єднували. А об'єднана премія багатьох принижує.

 

Чим керувалися, приймаючи таке рішення?

- Думаю, вони взяли за взірець російську державну премію в галузі літератури та мистецтва, яка має три номінації. Ця премія там дуже престижна. Її грошовий еквівалент - близько 70 тисяч доларів. Розмір нашої премії дуже відрізняється від цієї цифри.

 

Цього року лауреатам Шевченківської премії вручали по 130 тисяч гривень. Чи зросте розмір премії наступного року?

- Поки що указу про розмір премії немає. Думаю, її збільшать, але не набагато. Цього року в бюджеті на премію передбачили мільйон 300 тисяч гривень. Виділити більше наступного року просто не зможуть.

Зараз ви читаєте новину «Президент удвічі скоротив кількість Шевченківських премій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути