пʼятниця, 10 січня 2020 06:56

"Президент стоїть спиною до військових"

Автор: glavred.info
  Військовий експерт Олег Жданов: ”Реформи у Збройних силах України здебільшого відбуваються під тиском Сполучених Штатів Америки”
Військовий експерт Олег Жданов: ”Реформи у Збройних силах України здебільшого відбуваються під тиском Сполучених Штатів Америки”

— Володимир Зеленський намагається сховати війну від суспільства, забрати її з повсякденного життя. Інших змін не відбулося. Через таємні змови нашого президента з Путіним дещо зменшилася кількість обстрілів. Генеральний штаб змінив класифікацію поранень, отже і кількість постраждалих військових зменшилася, — каже військовий експерт Олег Жданов, 52 роки.

Як саме змінилася класифікація?

— Бойовими пораненнями вважають лише кульові та осколкові. Контузії належать до бойових травм. Але їх не вказують у зведеннях штабу операції Об'єднаних сил.

Як оцінюєте роботу військового відомства з новим міністром оборони 43-річним Андрієм Загороднюком та керівником Генштабу 52-річним Русланом Хомчаком?

— Поставили на паузу майже всі програми наближення до стандартів НАТО і модернізації Збройних сил. Є контракти на ремонт і відновлення техніки та озброєння, але у війська майже нічого не дійшло.

Немає моделі Збройних сил, які необхідно побудувати для гарантування національної безпеки. Президент Зеленський стоїть спиною до військових. Він не розуміє викликів, а в оточенні нема фахівців, які могли би підказати.

Верховний головнокомандувач навіть не згадав війська у новорічному привітанні.

Як просувається реформа армії?

— Йдуть несистемні зміни. Здебільшого під тиском США. Зараз це єдина держава, що зацікавлена в боєздатності нашого війська. Тому і надають зброю, кличуть на навчання. Розраховують, що матимуть у нас сильну армію, яка втягне Росію у затяжний конфлікт. Це не дасть Москві розгорнути війну напряму з НАТО.

Важливе також питання термінології. Наші військові розуміють, що проти них воюють підрозділи регулярної російської армії. На Донбасі їх маскують, як армійський корпус "народної міліції", а наше керівництво каже, що то — бойовики. Хто вони такі — немає офіційного формулювання. Якщо це українці, тоді в нас — громадянська війна. Якщо ці люди — найманці з РФ, тоді це воєнний конфлікт.

Маємо виграти війну

Розведення військ на Донбасі не може деморалізувати українських бійців. Військові виконують накази.

— Тут головне — організувати. Це ж не відступ, а формування системи оборони, що передбачає збільшену відстань між воюючими сторонами, — каже Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії. — Інша справа — як це представлять в інформаційному просторі. Але за правильного планування психологічного клімату командирами це не повинно впливати на боєздатність.

Щоб завоювати довіру військових, Володимир Зеленський має бути відкритий і чесний.

— Має прагнути не лише "перестати стріляти", а намагатися врегулювати воєнний конфлікт нашою перемогою. Солдати не повинні вважати, що Верховний головнокомандувач діє на шкоду нашій державі й людям, — говорить Михайло Самусь.

Зараз ви читаєте новину «"Президент стоїть спиною до військових"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути