Ексклюзиви
четвер, 26 серпня 2010 05:12

Прапор розгорнули на 9,5 кілометрів

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Тернополяни тримають 23 серпня над головами найдовший національний прапор в Україні. Він виготовлений як стрічка, має довжину 9,5 кілометра і важить півтонни
Тернополяни тримають 23 серпня над головами найдовший національний прапор в Україні. Він виготовлений як стрічка, має довжину 9,5 кілометра і важить півтонни

Національний прапор 9,5 км завдовжки розгорнули навколо міського ставу в Тернополі напередодні Дня Незалежності. Придумали це в обласній адміністрації.

— 10 кравчинь зшивали прапор 10 днів, — розповідає підприємець Євген Філь, 49 років. Йому доручили виготовлення прапора. — Пішло 46 рулонів тканини, по 8 кілограмів кожен. Плюс нитки. Загальна вага — близько півтонни.

Філь не каже, скільки коштує прапор.

— Та ціна не важлива, — відмахується. — Важливо, подія така приверне увагу всьої України до Тернополя.

О 13.00 намотаний на велику дерев"яну котушку прапор вивозять вантажівкою на набережну ставу. Двоє чоловіків на кузові крутять котушку, інші двоє розмотують полотно, ще двоє підтримують його внизу. Стяг навколо ставу мали тримати, за ідеєю адміністрації, дві тисячі 19-річних хлопців і дівчат, ровесників незалежності. Насправді ж тримають люди різного віку.

Машина з прапором об"їжджає набережну за півгодини. У переддень свята робітники до ночі ремонтували міст через канал, що впадає у став. Він був аварійним, автівки по ньому не їздили. Спеціально для акції відкрили територію водозабору.

— Ровесників незалежності туди не пустили, бо це режимний об"єкт із закритим доступом, — розповідає міський голова Тернополя Роман Заставний, 38 років. — Прапор там тримають працівники водоканалу.

Чиновників, журналістів і представника Книги рекордів України запрошують на катер, аби об"їхати став. Артисти з філармонії влаштовують на палубі невеликий концерт.

— Треба голосно кричати, що вся акція під патронатом губернатора. Так, щоб журналісти чули, — підказує ведучій концерту жінка у вишиванці.

Губернатор Михайло Цимбалюк, 45 років, разом із головою облради Олексієм Кайдою, 39 років, спілкуються з представником Книги рекордів України Олександром Бурміцьким, 49 років. Над їхніми головами пролітає літак. Цимбалюк розповідає анекдот про невдаху, який сидить у падаючому в океан літаку, де стюардеса видає пасажирам свистки для відлякування акул.

— Мені або свистка не вистачить, або акула глуха попадеться, — закінчує губернатор. Співрозмовники регочуть.

На березі Бурміцький вручає Цимбалюку диплом, що посвідчує встановлення рекорду України. Прапор починають змотувати. Його поріжуть на 6,5 тис. стандартних прапорів для державних закладів області. 50 штук залишать на подарунки почесним гостям. У краєзнавчий музей передадуть 2 м із рекордного полотна.

Зараз ви читаєте новину «Прапор розгорнули на 9,5 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути