середа, 11 січня 2017 06:15

Прах відомих українців потрібно перепоховати на батьківщині

Прах письменника Олександра Олеся та його дружини Віри необхідно повернути в Україну. ­Подружжя слід перепоховати в ­Києві. Про це заявив лідер "Народного фронту", колишній прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК, 42 роки:

— Те, що сталося з прахом Олександра Олеся і його дружини — шокуюча новина для українців. Мова не про локальну чи приватну драму. Мова про наші національні святині. Це перепоховання має стати маніфестом нашої національної гідності. В таких урочистостях мало б узяти участь усе керівництво держави.

В Інституті національної пам'яті заявили про необхідність створити Національний пантеон героїв. І там перепоховати останки відомих українців, які померли за кордоном.

— Потрібно повернути в Україну прах лідера Української народної республіки Симона Петлюри, керівника Організації українських націоналістів Степана ­Бандери, очільника Проводу українських націоналістів ­Євгена Коновальця, — каже віце-прем'єр 44-річний ­В'ячеслав Кириленко. В уряді представляє "Народний фронт".

Усього за кордоном поховано майже 250 тис. українців — із військово-політичної еміграції, діячів науки та культури.

Могилу з останками Олександра Олеся та його дружини примусово ексгумували з могили на Ольшанському кладовищі Праги в ­Чехії. За тамтешніми законами оренду могили оплачують родичі покійного. Останні роки це робив виходець з України Володимир Михайлишин. 2 січня він помер. Його син вирішив поховати батька на місці Олександра Олеся.

Зараз ви читаєте новину «Прах відомих українців потрібно перепоховати на батьківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути