Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2007 07:01

Пожежна вежа обвалюється на перехожих

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Пожежна вежа в Харкові стоїть із 1823 року. У ній уже обрушилися дерев’яні конструкції та аркові перемички, в несучих стінах — метрові тріщини
Пожежна вежа в Харкові стоїть із 1823 року. У ній уже обрушилися дерев’яні конструкції та аркові перемички, в несучих стінах — метрові тріщини

"Не знаю, що робити. По суті я мав би подати позов до суду проти держави за доведення пам"ятки архітектури до занепаду, — обурюється головний архітектор Харківської області Юрій Шкодовський. — Значить, вони відновлюють старовинні замки десь у горах! А тут у такій небезпечній ситуації, практично в центрі півторамільйонного міста, нічим зарадити не можуть!".

У центрі Харкова на вул. Полтавський Шлях будь-якої миті може обвалитися пожежна вежа — одна з найстаріших архітектурних пам"яток XIX ст. Споруда загрожує перехожим та більш як 200 людям, що працюють поруч. Від каміння та цеглин, які час од часу летять зверху, тротуар захищає натягнута металева сітка. Утім, буває, цеглини відскакують від неї й летять на людей і автомобілі.

— Вона вже давно в аварійному стані. А тепер рухнули дерев"яні конструкції та арочні перемички. У несучих стінах — метрові тріщини. Якщо їх негайно не укріпити, то постраждають і співробітники пожежної частини, і перехожі. Поруч розташоване кафе, — розповідає начальник обласного управління МНС Павло Одарюк.

У старій будівлі досі діє третя пожежна частина Ленінського району Харкова. Тут постійно чергують до двох десятків рятівників. Поряд — райвідділ міліції, де працюють 200 чоловік.

Вежу збудували 1823 року. Тоді вона була мало не головною за значущістю спорудою і найвищою будівлею в місті. Харків у ті часи потерпав від постійних пожеж через дерев"яні будинки. Вежу розташували в зручному місці. Навіть через сто років із неї видно все місто, тож пожежники вчасно били на сполох.

— Наша пожежна частина чи не найстаріша в Україні. До того ж тут було прибудовано поліцейську управу й приміщення, де тримали арештантів, — розповідає начальник Ленінського райвідділу МНС Сергій Чабань.

Ремонту вежа не бачила від часу будівництва. Нині їй загрожують вібрація від руху трамваїв Полтавським Шляхом, жвава автострада та гілка метрополітену, яка пролягає саме під спорудою.

Як зарадити ситуації, місцева влада не знає. Вежа є власністю Міністерства з надзвичайних ситуацій. Воно грошей не виділяє, пропонує звертатися до Фонду охорони пам"яток. У нього теж коштів немає. Міський голова Михайло Добкін сказав, що нічого не робитиме:

— Вежа знаходиться в державній власності, й ми не можемо виділяти кошти з міської казни на її реставрацію. Це буде порушенням бюджетного законодавства.

У резервному фонді обласного бюджету грошей теж немає. Знести вежу не мають права, бо вона є пам"яткою архітектури. Облдержадміністрація створила комісію, що вирішуватиме це питання.

Зараз ви читаєте новину «Пожежна вежа обвалюється на перехожих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути