четвер, 01 квітня 2021 00:06

Постачальники підняли ціну на газ

Із 1 квітня перестала діяти постанова уряду про максимально допустиму ціну на газ для населення. Тариф 6,99 грн за кубічний метр протримався два місяці.

Середня ціна у квітні становитиме майже 8 грн за "куб". Найнижчі ціни в Нафтогазі й Галнафтогазі — 6,86 грн. 33 газопостачальні компанії зберегли тариф у 6,99 грн. Підвищили його 17 підприємств. Найбільше — Маргаз та Азовгаз — до 8,25 і 8,85 грн за "куб" відповідно.

— У січні уряд примусово обмежив ціну, — каже експерт з енергетики Юрій Корольчук, 40 років. — Варто було діяти по-іншому. Наприклад, знизити ціну для населення. Потім порівняти її з ринковою і різницю компенсувати постачальникам із бюджету.

Із травня в Україні почне діяти річний тариф. Газопостачальні компанії повинні оприлюднити цінові пропозиції до 25 квітня. Фіксована вартість палива буде прописана на кожен період року окремо — весну, літо, осінь, зиму.

— Ціна становитиме в середньому 8 гривень за кубометр, — додає Корольчук. — Якби держава змусила Нафтогаз купувати віт­чизняне паливо не на європейських біржах, а на внутрішньому ринку — тариф становив би 5 гривень за "куб".

"Програма медичних гарантій-2021" почне працювати з 1 квітня. Українці зможуть без направлення та безкоштовно звертатися до гінекологів, психіатрів, наркологів, стоматологів, фтизіатрів, педіатрів.

— Оплачуватимемо ці візити за пацієнта, — говорять у Національній службі здоров'я. — Для доступу до інших безоплатних медичних послуг — необхідна декларація з сімейним лікарем, електронне або особисте направлення від нього.

У цьогорічній програмі передбачені 35 безоплатних медпослуг. Серед них лікування від коронавірусу й туберкульозу, ведення вагітності в амбулаторних умовах, діагностика, психіат­рична допомога тощо.

Зростатиме кількість організацій і підприємств, що визнаватимуть електронні паспорти українців у додатку "Дія" на рівні з паперовими або ID-картками.

Цифрові документи Верховна Рада прирівняла до звичайних у другому читанні 30 березня. Перехідний період для організацій усіх форм власності триватиме до 23 серпня.

— Потім вони всі будуть зобов'язані приймати цифрові документи в "Дії", — каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, 30 років. — Україна стала першою у світі, хто прирівняв електронні документи до звичайних.

Зараз паспорти в додатку визнають Укрзалізниця, Альфа-Банк, Приватбанк, Монобанк, "Нова Пошта" та Укрпошта. Магазини "Цитрус", АТБ, "Велмарт", "Варус" тощо.

У квітні почнеться весняний призов на строкову військову службу. Відбуватиметься три місяці. Повістки отримають 14 246 українців.

До Збройних сил відправлять 6,5 тис. осіб. У Національній гвардії служитимуть 4646 новобранців. 2,5 тис. — у Державній прикордонній службі. 600 призовників направлять до Державної спеціальної служби транспорту.

Верховна Рада підняла штраф за ухилення призовника від військової служби. Становитиме від 510 до 850 грн. Раніше стягували 85–119 грн.

Із 1 квітня в Україні зріс пенсійний вік для жінок. Зрівнявся із чоловічим і становить 60 років. Для виходу на пенсію необхідно мати трудовий стаж не менш як 28 років.

— Збільшення віку для жінок відбувається поетапно протягом майже 10 років, — говорить економіст 56-річний Олександр Охріменко. — До того ми користувалися схемою, закладеною в Радянському Союзі, що вже не актуальна. Бо тоді тривалість життя жінок була менша і вони переважно займалися домашнім господарством. Сьогодні живуть довше і працюють нарівні з чоловіками. Справедливо, що йтимуть на пенсію одночасно.

У 55 років на пенсію зможуть вийти жінки, які працювали трактористками-машиністками в сільському господарстві, машиністками будівельних, дорожніх і вантажно-розвантажувальних машин. Повинні мати трудовий стаж щонайменше 23,5 року.

Також у квітні перерахують пенсію тим, хто продовжує працювати і має 24 місяці додаткового стажу.

Заяву про зміну місця реєстрації із квітня необхідно подавати до міграційної служби та Єдиного демографічного реєстру лише в електронному вигляді. Це можна зробити через портал "Дія".

У додатку також з'явиться можливість автоматичної реєстрації фізичних осіб-підприємців. Діючі ФОПи отримають змогу платити податки, прив'язавши до програми банківську картку.

Зараз ви читаєте новину «Постачальники підняли ціну на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути