Ексклюзиви
пʼятниця, 01 липня 2011 07:00

Порушникам-водіям показують ролик про аварії

У Тернополі замість штрафів за незначні порушення правил дорожнього руху ввели перегляд відеофільмів. Для цього порушників заводять у спеціальний мікроавтобус "Фольксваґен-Транспортер" і показують два 5-хвилинні ролики про пияцтво за кермом та аварії зі смертельними наслідками.

— Ці фільми — своєрідна шокова терапія. Влітку кількість аварій завжди збільшується. Через спеку люди стають в'ялі, несконцентровані. А подивляться відео і задумаються, перш ніж ризикувати на дорозі, і знайомим розкажуть. Якщо вдасться уникнути одного ДТП і зберегти хоча б одне життя, це плюс, — розповідає Микола Лецкалюк із прес-служби обласної Державтоінспекції.

Щодня таку пропаганду безпеки дорожнього руху влаштовують 10–15 особам. Поки що відео показують лише водіям. Згодом побачать пасажири і пішоходи.

— Особливо на найбільш аварійно небезпечних ділянках, де були наїзди на людей — біля центрального універмагу на бульварі Тараса Шевченка, ринку на Живова, на вулицях Лесі Українки, 15 квітня, проспекті Злуки, Степана Бандери, — продовжує Микола Лецкалюк.

Відео показують за перетин лінії розмітки, неправильну зупинку чи стоянку, їзду без ременів безпеки. Якщо водій їде на червоне світло, крім фільму, буде протокол.

Старший інспектор Микола Ігнатченко, 39 років, зупиняє сірий "деу" на вул. Бережанській. Водій їхав не у тому ряду.

— Пройдіть зі мною, подивитеся одне відео, — звертається до шофера.

Таксист 36-річний Олександр виходить з машини неохоче. Переконує, що не порушував.

"Кожні 17 хвилин в Україні трапляється одне ДТП" — на екрані спочатку з'являється текст, а потім і фото побитих машин і закривавлених людей. Лунає музика Енніо Морріконе із фільму "Спрут".

— Чесно скажу, ужасно, — відвертається від побаченого. — Я — таксист, мені їздити і працювати. Таке варто показувати. Але тим дітям, які літають по дорогах на крутих іномарка. Тільки музику заберіть. Я своїй жінці откритку з такою мелодією подарив, а тут з таким неприємним відео звучить.

— Ну його в баню правила порушувати, — коментує після ролика інший шофер Іван, 27 років. — Я за 10 років ні разу в аварії не попадав. А тепер більше старатимуся за правилами їздити.

Жінкам відео з аварій поки що не показували.

Зараз ви читаєте новину «Порушникам-водіям показують ролик про аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути