вівторок, 28 листопада 2017 06:45

Час запровадити відповідальність за невизнання Голодомору

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Жінка плаче біля Національного музею ”Меморіал жертв Голодомору” в Києві. 25 листопада там вшанували жертв геноциду українського народу в 1932–1933 роках
Жінка плаче біля Національного музею ”Меморіал жертв Голодомору” в Києві. 25 листопада там вшанували жертв геноциду українського народу в 1932–1933 роках

— У той час не було супермаркетів. Усю їжу вирощували самі, — у київському тролейбусі жінка спілкується з дівчинкою, на вигляд років 5. Їдуть до Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". 25 листопада тут вшанували пам'ять жертв геноциду українського народу в 1932–1933 роках. Цьогоріч пам'ятні заходи пройшли під гаслом: "Голодомор — помста за свободу, помста за революцію".

Біля музею транслювали фільм про геноцид українців

— Тоді злі дядьки-комуністи відбирали у людей всю їжу. Уяви, що не маєш ні каші, ні навіть шматка хліба, — продовжує жінка. — Баба Іра пережила це. Того в неї зараз завжди є багато їжі.

Офіційна частина починається о 15:00. Біля музею — представники уряду, дипломати.

— Настав час і нам ухвалити закон про відповідальність за невизнання безпрецедентно жахливих трагедій, — говорить у своєму виступі президент Петро Порошенко. — Аби ті, хто житиме після нас, — дотримувалися закону про визнання Голодомору геноцидом українців.

Грає гімн України. Боєць почесної варти непритомніє. Його підхоплюють охоронці, відводять до "швидкої".

— Фуражку видали замалу. Вона йому судини на голові перетиснула, — каже лікар.

О 16:00 оголошують хвилину мовчання. Починається акція "Запали свічку пам'яті". Біля музею роздають запалені свічки.

Проходити до меморіалу дозволяють, коли його територію залишає президент. Охорона прибирає металошукачі. На великому екрані показують фільм про Голодомор.

— Їжджу сюди щороку. І щоразу тут усе більше людей, — каже київський історик Ніна Єфросюк, 45 років. — Тема Голодомору відійшла трохи на другий план, бо в країні — війна з Росією. Але ніхто не забуває трагедію.

Кілька годин люди несуть лампадки та букети з колосками пшениці. Кладуть їх біля пам'ятника дитині. Свічками обкладають будівлю музею.

— Прабаба родом із села Моргунівка на Харківщині. Було зажиточне село. А зараз немає. Бо під час Голоду всі вимерли, — говорить харків'янин Сергій Поймичев, 45 років. — Прабаба з родиною змогла виїхати в обласний центр. Працювали на тракторному заводі. Отримували гарячий обід.

Над меморіалом лунає подзвін. У нижній частині музейного комплексу розташований дзвін. Цього дня у нього можуть вдаряти всі охочі.

Вісім штатів США визнали Голодомор геноцидом українців

Палата представників американського штату Мічиган прийняла резолюцію, що визначає 25 листопада Днем пам'яті жертв Голодомору. У 1932–1933 роках в Україні був геноцид, йдеться у тексті документа.

Це — восьмий штат США, який визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Парламент Великої Британії 7 листопада відмовився визнавати Голодомор 1932–1933 років.

16 країн визнали Голодомор геноцидом українців. Ще вісім держав засудили штучний голод як акт винищення людства тоталітарним режимом.

Зараз ви читаєте новину «Час запровадити відповідальність за невизнання Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути