середа, 29 квітня 2009 07:05

Півгодинна подорож каретою коштуватиме 100 гривень

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Лілія Бакало з Миргорода Полтавської області сідає до карети. У екіпажі вже сидять її подруги Галина Проскура та Вікторія Колісник. Проїхатися каретою в місцевості Березовий Гай можна від минулої середи
Лілія Бакало з Миргорода Полтавської області сідає до карети. У екіпажі вже сидять її подруги Галина Проскура та Вікторія Колісник. Проїхатися каретою в місцевості Березовий Гай можна від минулої середи

"Комфортно, затишно. Почуваєшся королевою з XVIII століття", — каже миргородка Лілія Бакало, 30 років. Вона з подругами одна з перших їде у кареті.

— Чому з вісімнадцятого? — заперечує Галина Проскура. — Їдемо, як царська сім"я у XIX столітті.

— Та ні. Позаминулого століття карети були округлі. А ця за оздобленням і формами нагадує карету французьких королів середини вісімнадцятого, — відповідає Бакало.

Минулої середи у місцевості Березовий Гай неподалік Миргорода на Полтавщині з"явилася кінна упряжка з каретою. Має ресори й гумові колеса. Її змайстрував місцевий умілець 45-річний Едуард Позичайло.

Екіпаж розрахований на шість осіб. Має м"які сидіння. Двері відчиняються з обох боків. Є чотири вікна. Зсередини оздоблений світло-сірим оксамитом і золотими візерунками. На підлозі гумовий килимок. Карету обладнали ножними й ручними гальмами, габаритними вогнями. Місце візника — спереду. Позаду є ящик.

— Якщо кінь у дорозі справляє нужду, то прибираємо за ним віником і совочком. Усе скидаємо в сундук. Спеціальної дієти перед виїздом не дотримуємося. Коней міняємо. Одного дня запрягаю пару української степової породи, другого — орловських рисаків. Іноді виводжу коня для верхової їзди. Верхи люблять кататися жінки та молодь, — розповідає Юрій Смотренко, 39 років, кучер.

Частіше запрягають орловських рисаків.

— Вони, якщо не стримувати, 3 кілометри пройдуть хвилин за 7. А українській степовій на це треба мінімум 25 хвилин, — пояснює. — Коні — як люди, мають характер. Праворуч запряжений Каприз. Підходжу до стійла, беру його за повід, а він крутиться, впирається, не хоче тягти упряжку. А інший, Паркет, спокійний. Виводиш, то сам іде до карети.

Директор філії товариства "Миргородкурорт" Юрій Торяник, 47 років, каже, адміністрація купила сім коней:

— Курорт розширює форми дозвілля та відпочинку для приїжджих і місцевих. Ми організували кінний сервіс при транспортному відділі. Дотепер охочих катали верхи та на фаетоні. Зимою також на санях. Тепер — іще на кареті.

Трикілометровий маршрут карета долає за півгодини. Якщо в ній їде одна людина, то платить 100 грн. За двох слід викласти 110. Четверо осіб можуть винайняти екіпаж на півгодини за 130 грн. Покататися 5 хв. коштує 30 грн.

Зараз ви читаєте новину «Півгодинна подорож каретою коштуватиме 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути