четвер, 02 квітня 2009 18:58

Половина чернігівських магазинів напівпорожні

28 березня Чернігівську міську раду пікетували близько 100 осіб. Представники фірм-постачальників вимагали у влади розсудити їх із продуктовою мережею "Союз". Компанія не віддає гроші за поставлену продукцію.

Половина усіх крамниць Чернігова — це "Союзи" і "Квартали". Юридично вони — різні мережі. А фактично ними керувала одна компанія "Союз", яка мала по Україні 80 точок. Два місяці тому власник 42-річний Станіслав Друцький продав мережу компанії "Євротек". Завинив постачальникам 91 млн грн. А банкам по кредитах — майже уп"ятеро більше. Нові власники визнають тільки половину боргу перед підприємцями. Обіцяють повернути гроші протягом трьох років.

"Союзи" та "Квартали" — найбільші продуктові мережі міста. Дорогою від залізничного вокзалу до центрального ринку є чотири магазини "Союз" і тільки один іншого власника. Спершу в листопаді з магазинів зникли кава, цукерки і пральні порошки. Нині у цих крамницях напівпорожні полиці. Хоч донедавна був добрий вибір. І своє виробництво — смажили курей, випікали булочки, готували салати, варили каву.

29-річний Микола Прокопенко два тижні тому зайшов у магазин "Квартал" на вул. Пухова у Чернігові:

— Там не було ні пляшки, ні закуски, — нарікає будівельник. — Із випивки — безалкогольне дитяче шампанське й мінералка "Остреч". Ковбаси мало, тільки фасована. Сиру — один-два види, якісь залишки. Із харчів брав, що було, а за пляшкою ішов 10 хвилин у магазин "Седам".

На розі просп. Перемоги і вул. Комсомольської неподалік центрального ринку працює "Союз", який у Чернігові вважали п"ятизірковим — елітним. Він один із найбільших, із новими полицями й холодильниками. Нині там можна купити лише один вид горілки, відділ дорогих вин зачинений. У магазині вимкнуте світло. Цукерки — двох виробників, негусто з печивом, чаєм і кавою.

— Пива хотів купити — нема, — зітхає 83-річний чернігівець Анатолій Ємельянов. — Піду шукати в інші магазини.

У "Кварталах" із вибором ще гірше. Їх називали економ-магазинами. У них скромніший інтер"єр, ціни нижчі.

Співвласник компанії "Євротек" Михайло Весельський говорить, що нині укладають нові договори з постачальниками. Через два-три тижні полиці "Союзів" знову будуть заповнені.

56-річний Володимир, працівник "Союзу", йде за сигаретами за 300 м у кіоск.

— Раніше усі продукти додому купував на роботі. Тепер ходжу за ними на ринок, — каже чоловік. — Виторг різко впав, і наші зарплати теж. Чернігівський міський голова Олександр Соколов хоче організувати чотири соціальні магазини, аби в місті не бракувало продуктів.

Чернігівець Станіслав Друцький у 1991 році заснував компанію "Союз", яка продавала касети. Потім стала виготовляти меблі. Перший магазин продтоварів "Союз" купив 1996-го. За чотири роки з"явилося ще три крамниці.

Пізніше фірма по-одному купувала старі продуктові магазини в густонаселених районах міста. У 2005 році за 15,7 млн грн викупила у міськради контрольний пакет акцій мережі "Чернігівпродтовари", до якої входить 35 магазинів. Останніми роками товарообіг "Союзу" був понад мільярд грн на рік. За версією газети "Коментарі", у 2008-му Станіслав Друцький обіймав другу позицію у списку найбагатших людей Чернігівщини, його статки становили $55 млн.

Дефіциту продуктів у Чернігові нема. Харчами забезпечують кілька менших продуктових мереж: "Седам", "Еко-маркет", "АТБ".

— Я скуповуюся на оптових базах, сама в такій структурі працюю. Це зручніше й економніше — закуповую продукти на тиждень, — розповідає 42-річна Тетяна Легеда

Зараз ви читаєте новину «Половина чернігівських магазинів напівпорожні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути