Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 07:10

Політв'язень Олег Сенцов потрапив у штрафний ізолятор

Арештований в РФ українець 24-річний Андрій Коломієць скаржиться на умови в російській колонії та погіршення здоров'я. У в'язниці йому не надають медичну допомогу.

У Андрія загострився псоріаз. Результати аналізів йому не дали, кажуть правозахисники. Затримали в російській Кабардино-Балкарії у травні 2015-го "за підозрою у зберіганні наркотиків". Привезли до Криму і звинуватили в замаху на двох бійців "Беркуту". Докази — два чорно-білі фото нібито обгорілої форми. 2016-го засудили до 10 років колонії суворого режиму.

Колишньому моряку-розвіднику 53-річному Володимиру Дудці 3 листопада продовжили арешт на три місяці, "аби встиг ознайомитися з матеріалами справи".

Затримали у Севастополі рік тому разом із військовими експертами центру "Номос" 47-річним Дмитром Штибліковим та 41-річним Олексієм Бессарабовим. Звинуватили у шпигунстві й організації диверсій у Криму. В СБУ заявили, що ті не мають стосунку до спецслужб.

Політв'язню 43-річному Станіславу Клиху стало гірше. Шість днів провів у комі.

— Я говорила з його мамою. Недавно їздила до нього. Він — у дуже тяжкому стані. Забирали у психлікарню, там на­пхали ліками. Він шість днів провів у комі, у нього пролежні, — розповіла активістка Ольга Афанасьєва.

Мати Станіслава — Тамара Клих вважає, що сина ще можна врятувати.

46-річному Володимиру Балуху викликали "швидку" на суд у Сімферополі. Не міг стояти через біль у спині — засідання відкладали на кілька годин. Під час окупації Криму встановив на даху будинку український прапор, а на стіні — табличку "Вулиця Небесної сотні, 18". Торік 8 грудня ФСБ звинуватила його у зберіганні боєприпасів. 4 серпня дали три роки і сім місяців колонії та штраф 10 тис. руб­лів — 4 тис. грн. Подав апеляцію. Справу почали розглядати повторно 7 листопада.

Режисер і політв'язень 41-річний Олег Сенцов після етапування потрапив у штрафний ізолятор колонії №8 у російському місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу.

Перевели туди через "громадську активність і підтримку" з Якутії. Сенцов уже покинув штрафний ізолятор. З ним у бараку ще 60 людей.

— Колонія — сувора до виконання правил. Ув'язнені обробляють камінь. Є також роботи в бібліотеці, театрі та кіностудії. Йому пропонували театр, але він відмовився, — повідомив адвокат Дмитро Дінзе. — Сильно схуд і не має запасу їжі. Хоча годують краще, ніж у 15 інших північних колоніях.

Олега Сенцова разом з 27-річним Олександром Кольченком затримали у травні 2014-го, у Криму. Звинуватили в організації терактів на півострові.

Зараз ви читаєте новину «Політв'язень Олег Сенцов потрапив у штрафний ізолятор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути