Ексклюзиви
вівторок, 27 вересня 2016 05:00

Загинуло риби на півтора мільйона гривень

Молодняк піленгаса й кефалі загинув у місті Бердянськ Запорізької області. Риба спливла у сполучному каналі між Азовським морем і Молочним лиманом.

— Частина мертвої риби залишилася на дні каналу. Причина її загибелі — нестача повітря у воді, — каже 46-річний Віталій Степченко з Бердянського територіального відділу Азоврибохорони. — Риба відчула свіжу воду з моря і попливла до каналу. Але промоїна (яма, розмита водою. — ГПУ) між морем і лиманом практично непрохідна, сильно замулена. Тому слабша риба загинула. Цим користалися браконьєри. Виловлювали всім, чим могли. Ми затримали двох людей, у яких було понад 600 піленгасів і майже 300 кефалей.

Зараз у лимані залишаються сотні тисяч піленгасів. Не можуть пропливти у море.

— Риба мала вийти з лиману ще влітку. Зараз промоїну, якою вона пропливає, треба швидко звільняти від мулу. Або підірвати її, або поставити спеціальний прилад, що викидатиме звідти пісок. Щороку з цією проблемою звертаємося до влади, але питання не вирішується, — додає ­Степченко.

Контролювати стан промоїн мають у Приазовському національному парку.

— Самотужки не справляємося з цією проблемою. Аби не було регулярного замулення, там потрібно будувати серйозні гідротехнічні споруди, — говорить Валерій Санько з Приазовського парку. — Якщо цей канал найближчим часом не запрацює, загине увесь молодняк риби. Ми постійно інформували всі державні установи про цю ситуацію. Але для вирішення проблеми у державному бюджеті немає грошей.

Вартість загиблої риби оцінюють у 1,5 млн грн.

Цукровий завод зливає відходи в річку

У Дмитренківському водосховищі на річці Соб, що тече у Вінницькій області, здохла риба. Спливла на території 15 кв. км. Загинула через відходи, які в річку злив цукровий завод райцентру Гайсин, кажуть жителі сіл неподалік водосховища.

— Масово гинула риба біля села Крутогорб. Там починається водосховище. Смерділо так, що голова боліла, — говорить депутат Гайсинської райради Олександр Колісніченко, 42 роки. — Люди звернулися до райадміністрації, але там лише створили комісію. Подібне було рік тому. Тільки завод починає працювати — риба гине. Жодних висновків ніхто не робить. Тому й маємо екологічну катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «Загинуло риби на півтора мільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути