Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2012 05:30

Півсотні чорнобильців оголосили голодування

Автор: фото з сайта www.podrobnosti.ua
  Леонід 
Биков: 
”У нас немає політичних вимог, лише економічні”
Леонід Биков: ”У нас немає політичних вимог, лише економічні”

24 вересня понад 100 чорнобильців пікетують у приміщені Пенсійного фонду та біля районної державної адміністрації в місті Сквира Київської області. Із них близько 40 людей оголосили безстрокове голодування. Мітингувальники звинувачують місцеве відділення Пенсійного фонду в порушеннях під час перерахунку виплат. Крім цього, скаржаться, що в них вимагають документи про місце і час роботи на ліквідації аварії ЧАЕС.

Біля стін райдержадміністрації люди сидять на лавках і стільцях. Вони розбили намети та пригнали автомобілі. Місцевий житель 58-річний Леонід Биков уже протестує другий тиждень. Він працював водієм на ЧАЕС, має інвалідність другої групи.

Яка причина конфлікту між чорнобильцями та Пенсійним фондом?

— 1 січня 2012 року постановою Кабінету Міністрів, яка звучить "Про покращення пенсійного забезпечення інвалідів Чорнобиля" зробили перерахунок пенсій. По всіх засобах масової інформації прозвучало, що чорнобильцям пенсії збільшили. Але у Сквирському районі нам їх зменшили фактично вдвічі й більше.

Що ви вимагаєте від влади цією акцією протесту?

— Ми вимагаємо виконання закону про статус чорнобильців. Або рішення суддів, щоб зобов'язати Пенсійний фонд у Сквирському районі виплатити людям пенсії згідно з законом. У нас немає політичних вимог, лише економічні.

Яку пенсію ви отримуєте?

— Тепер я отримую вдвічі меншу пенсію, ніж отримував, і в чотири рази меншу, ніж мав би по закону. Мав отримувати 8600 гривень, давали 4200 гривень, а з 1 січня в мене пенсія 2100 гривень. І так усі люди у Сквирі. Через що і піднялася ця акція. Вдови чорнобильців мають право на 50 відсотків пенсій, так як вони втратили чоловіків. Але їм пенсій не дають.

Які документи від вас вимагає Пенсійний фонд?

— Щоб зробити перерахунок заробітної плати згідно із заробленими тоді в зоні грошима для подальшого нарахування пенсій потрібно довідку. Її може видати тільки та організація, яка рекомендувала людей на роботу в Чорнобиль. Цих організацій вже немає. Від нас вимагають табель робочого часу, подорожній лист, посвідчення про відрядження. Усі ці документи зберігаються рік, деякі два-три. Де я можу взяти їх, як вони можуть у мене бути? На сьогодні єдиний документ, який підтверджує наше перебування в Чорнобильській зоні — заробітна плата.

Зараз ви читаєте новину «Півсотні чорнобильців оголосили голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути