понеділок, 16 жовтня 2006 16:34

Під Спілку письменників поставили унітаз і мітлу

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Лауреат Шевченківської премії Євген Пашковський під будинком спілки письменників у Києві обурюється діям її голови Володимира Яворівського
Лауреат Шевченківської премії Євген Пашковський під будинком спілки письменників у Києві обурюється діям її голови Володимира Яворівського

Сьогодні у Києві в Будинку художника проходить V Всеукраїнський з'їзд письменників. Напередодні, у п'ятницю, 44-річний лауреат Шевченківської премії Євген Пашковський з цієї нагоди приніс під стіни спілки "Пам'ятник нездарам" — мітлу й унітаз, що слугує для неї постаментом.

— Така доля чекає на твори нинішніх керівників спілки, — пояснює Пашковський.

"Пам'ятник" призначений 64-річному голові Спілки письменників, нардепові-БЮТівцю Володимиру Яворівському. Пашковський обурюється підготовкою до з'їзду письменників у виконанні Яворівського. Мовляв, голова спілки спеціально запросив тільки близьких до себе літераторів, щоб забезпечити собі переобрання на посаду.

— На з'їзді маразматичне покоління вибере головою маразматика, — не скупиться на характеристики Євген Пашковський. — Туди приїдуть 70-річні письменники, які за останні 20 років нічого не написали. Будуть обговорювати, кому яку путівку виділить спілка.

На відкриття "Пам'ятника нездарам" прийшли з десяток людей. Серед них — поет Юрій Каплан, прозаїк Володимир Даниленко, поет Володимир Цибулько. Голова Спілки письменників зі свого кабінету до них не вийшов.

Це вже не перша акція, яку Пашковський влаштовує для Яворівського.

— Років три-чотири тому асоціація "Нова література" подарувала йому "орден негідника першого ступеня" у вигляді шматка мотузки й мила, — згадує літератор-бунтар. — А потім ножівку — щоб він обрізав собі "комуністичні роги".

Додає, що за останні роки спілка видала всього кілька книжок:

— Серед них телефонний та біографічний довідники і три томи нездалої драматургії. А з бюджету на спілку щороку виділяють два мільйони гривень.

Євген Пашковський каже, що свої книги мусить видавати власним коштом. Хоч Павло Загребельний колись назвав його письменником, гідним Нобелівської премії.

— Василь Стус, перебуваючи у в'язниці, охарактеризував стан літератури в Україні як "час бездарних яворівських", — наголошує Пашковський. — Я цілком згоден з класиком. Чому погані письменники керують талановитими? Яворівський сам нічого не написав за останні роки, а творчу спілку перетворив на партійну організацію.

Письменник Володимир Цибулько також хоче, щоб Яворівський пішов. Але не вірить, що на його місце вдасться обрати когось іншого:

— Усі живі люди звідти втекли. Спілка занепадала не через вибрики молодих, а через політичний успіх літературних динозаврів.

Володимир Яворівський обізвав Пашковського хворою людиною.

— Він так само нападав на Юрія Мушкетика, — розповідає. — Він сам хоче бути головою. Я йому кажу: "Ну давай, висувай свою кандидатуру і хай тебе оберуть". А він все одно продовжує...

Запевняє, що не тримається за посаду:

— Я не маю ніякого зиску від цієї роботи. Одна тільки морока і скандали. Тільки й доводиться вислуховувати, що в того зубів немає, у другого ще чогось. У спілці 1700 письменників, і кожному щось треба.

На запитання, чи потрібна взагалі Україні Спілка письменників, Яворівський відповідати не захотів:

— Я зараз на виїзному засіданні Комітету з культури і духовності (Верховної Ради. — "ГПУ"). Знаходжусь майже у святому місці, а ви ятрите мені душу такими запитаннями. До побачення.

Зараз ви читаєте новину «Під Спілку письменників поставили унітаз і мітлу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути