четвер, 31 травня 2012 05:15

Під час тестування шукали включені мобільні

У вівторок 29 травня у столичній школі №245 складають тести зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури 200 учнів.

Відкриті 16 аудиторій. Решта — опечатані. О 10.50 інструктори заводять у класи по 12-15 дітей, розсаджують за парти в шаховому порядку.

— Нас зразу попросили виключити телефони і сумки скласти на парту при вході, — говорить 17-річний Тимур Остапенко. — Інструктор сказав, що ми зараз усі конкуренти. Торік була дівчина, яка не відключила телефон, і їй подзвонили батьки. Учні наполягли, щоб інспектор анулював її роботу.

За годину після початку тестування зі школи виходять перші абітурієнти.

— Я на вручення диплому спішу, — біжить 19-річний Микола Кутовенко. — Закінчив технікум радіоелектроніки. Хочу в КПІ поступати. Відповів на більшу частину питань. Мені аби не менше 130 балів отримати. По основних тестах — математиці та фізиці — я добре підготовлений.

Чергова Алла Душко сидить за партою в коридорі й рахує, скільки заробила на тестуванні. За годину їй платять 19 грн.

— За день виходить менше 60 гривень, — записує цифри на папері. — Тільки нерви тут вимотаєш. Зранку в хлопця кров носом пішла. Дівчат постійно доводиться втішати. Бо виходять і ридають, що неправильно написали. Найобідніше за дітей, які запізнилися на пару хвилин, і їх в аудиторію не пустили. Їм прийдеться рік чекати до наступного тестування.

— Включайте телефони тільки після 14.00, — чергова говорить кожному учню, який виходить зі школи. — У кого буде включений раніше, роботу анулюють.

— Ця проблема виникла після тестування з математики в минулий понеділок, — каже працівниця українського центру оцінювання. — Тоді кілька десятків робіт по Україні анулювали, бо абітурієнти користувалися підказками з мобільних. Повідомлення вибірково розсилав комп'ютер із 12.00 до 14.00. Їх не треба лякатися. Якщо телефон на беззвучному режимі або вимкнутий, вас ніхто не вижене з аудиторії.

Висока дівчина в короткій спідниці босоніж іде коридором школи. Взуття на високих підборах несе в руках, щоб не стукати по підлозі.

— Відповіла на всі питання, — каже 17-річна Дарина Сіроштан. — Учора тести з української здавала подружка. Розказувала, які питання. Сьогодні були зовсім інші. Найважче було завдання, де треба визначити, з яких творів подані уривки. Там були з "Марусі Чурай", "Я — романтик", "За мить щастя". Буду вступати одразу в кілька навчальних закладів: народного господарства, Грінченка, авіаційний, Шевченка і Драгоманова. Хочу на бюджетний, бо батькам дорого буде платити.

18-річна Ніна Васильєва стрибає сходинками. Вона закінчила тестування за 1,5 год.

— Завдання були неважкі, — розказує. У квітні Ніна вступила до Лозаннської консерваторії у Швейцарії. Тести здавала, щоб перевірити себе. — Наприклад, треба було правильно утворити по батькові від імені, вказати правильну побудову словосполучення — пів на шосту, за десять шоста, без десяти шоста. Вказати в орудному відмінку закінчення слів — пальто, бюро, метро, кіно.

Два десятки учнів, які закінчили тестування, чекають на подвір'ї школи. Хочуть забрати свої чернетки.

— Мама хотела посмотреть вопросы, — говорить 16-річна Валерія Кострова. — Я готовилась, поэтому на все вопросы ответила правильно. Было тяжело из сочинением на тему "Людина прагне владарювати над природою". Мы в семье разговариваем на русском. Никак не могла перевести для себя "прагне владарювати". Поняла, что текст должен быть на экологическую тему.

Зараз ви читаєте новину «Під час тестування шукали включені мобільні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути