Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2007 07:05

Перший храм-маяк в Україні побудували за російські гроші

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  На Свято-Миколаївський храм, що спорудили на згадку про загиблих моряків у селі Малореченське Алуштинського району Криму, витратили 5 мільйонів доларів. Ще за 600 тисяч доларів для туристів облаштують автостоянку та побудують ресторан
На Свято-Миколаївський храм, що спорудили на згадку про загиблих моряків у селі Малореченське Алуштинського району Криму, витратили 5 мільйонів доларів. Ще за 600 тисяч доларів для туристів облаштують автостоянку та побудують ресторан

У селі Малореченське Алуштинського району Криму відкрили храм-маяк. Він — частина комплексу, який споруджують на згадку про загиблих моряків, підводників, дослідників та рибалок.

— Люди хвилюються. Ходили чутки, що храм освячуватиме Філарет. А він же настоятель Української православної церкви Київського патріархату, — розповідає голова сільради Ігор Костромцов, 40 років. — Однак приїхав митрополит Володимир із Московського патріархату і провів усю процедуру.

На відкриття зібралося майже все село. Приїхало керівництво автономії та консул Росії в Сімферополі Олександр Ніколаєв.

Церква буде Свято-Миколаївською, на честь Миколи Мірлікійського. Святого вважають заступником мандрівників та моряків. Вікна самої будівлі нагадують ілюмінатори, а майданчик поряд — палубу корабля.

— Хрест установлений на бані у формі земної кулі. Усередині неї — обладнання маяка.  Храм уже занесли до реєстру навігаційних знаків Чорного моря. Однак дозволу на роботу обладнання ще нема, — зазначає архітектор комплексу Анатолій Гайдамака, 66 років. — Церква сягає 63 метрів заввишки. Дзвони будуть на дистанційному керуванні.

Стелю та стіни храму розписали фресками. Центральні віконні прорізи з чотирьох боків прикрасили мозаїчним панно із зображеннями святителя Миколая та Богородиці.

На цокольному поверсі планують зробити музей морських катастроф ХХ століття. Експонати пообіцяли передати з музеїв військово-морських сил України та Росії. Одну стіну присвятять загиблим морякам. Повісять таблички з їхніми іменами та пам"ятні речі. Місцеві жителі почали їх приносити.

Перший експонат — корабельний дзвін, ринда. Його подарував брат загиблого моряка. 40 вдів членів екіпажу підводного човна "Курськ" попросили місце в експозиції. Хочуть облаштувати куточок пам"яті.

Будівництво храму-маяка розпочали в жовтні 2004 року. Внутрішні роботи планують завершити до кінця червня. Правити почнуть у вересні. Більше церков у селі не буде.

У Малореченську понад тисячу жителів. Нині вони ходять на службу до церкви, яку переробили з колишнього овочевого магазину.

Гроші на будівництво комплексу перерахував Національний резервний банк Росії, який контролює депутат Держдуми та мільярдер Олександр Лебедєв. Кошти також надійшли від алуштинського пансіонату "Море" та банку "НРБ-Україна". Обидві установи належать Лебедєву. Усього на проект витратили $5 млн, хоча планували на 1,5 млн менше. Ще $600 тис. підуть на будівництво автостоянки та ресторану для відпочивальників.

Після церемонії освячення Українська православна церква вручила Лебедєву орден Святого Володимира.

Храмів-маяків в Україні більше немає. Схожі зведені на Соловецьких островах у Росії та у Фінляндії. Обидва — православні.

Зараз ви читаєте новину «Перший храм-маяк в Україні побудували за російські гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути