Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 00:31

Перестали тестувати людей, які контактували із хворими на коронавірус

Міністерство охорони здоров'я видало розпорядження не тестувати на коронавірус людей, які контактували із хворими. Мають відбути двотижневу самоізоляцію і за відсутності симптомів — завершують її без здачі аналізу. Ізоляцію можуть припинити достроково, якщо на сьомий-дев'ятий день самостійно пройдуть тест і отримають негативний ­результат.

Вартість перевірки на вірус у приватних лабораторіях — від 700 до 2 тис. грн.

— Зміни пов'язані не лише з малою кількістю тестів, а й із потужністю лабораторної служби, наявності обладнання, персоналу, витратних матеріалів для проведення аналізів, — каже колишній директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, 51 рік. — Зміни ніяк не вплинуть на цифри. Ми і так не виявляємо половини хворих. Не можемо вчасно їх ізолювати і сприяємо поширенню вірусу. В нас прогнозовано зросте кількість смертей. І це буде ціна нашій безпечності й недовірі.

Контактних осіб безкоштовно тестуватимуть лише за появи в них серйозних симптомів — високої температури, запалення легень.

— Якщо нічого немає, то людину не перевірятимуть. Значить, не виявлять інфекцію і вона не потрапить у статистику. Це погано. Але такий алгоритм для бідних країн розробила Всесвітня організація охорони здоров'я, — ­продовжує Курпіта. — У змінах є логіка. Бо людина може заразитися під час тестування в лікарні.

Плануємо збільшити кількість тестувань українців за рахунок залучення приватних лабораторій, говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Однак механізм оплати закладам за послуги у відомстві ще не розробили.

Із 21 вересня в Україні почало діяти нове розмежування зон карантину. До червоної потрапили п'ять міст і дев'ять районів у семи областях — Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій і Чернігівській. У небезпечній зоні жодного обласного центру. Київ залишився в помаранчевій.

Регіони розподіляють, враховуючи кількість нових випадків коронавірусної інфекції на 100 тис. населення за останні два тижні. Якщо населений пункт отримав червоний рівень — там мають зупинити громадський транспорт, закрити заклади харчування, школи, дитсадки, університети.

На 23 вересня в Україні інфекцію підтвердили у 184 734 людей. Вилікувалися 81 670 осіб, померли — 3705. Найбільше хворих у Львівській області та Києві — 18 793 та 20 028.

Зараз ви читаєте новину «Перестали тестувати людей, які контактували із хворими на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути